Četvrtak, 11 kolovoza, 2022

Brnabić izjavu Sattlera o genocidu u Srebrenici nazvala zastrašujućom: Nadam se da je došlo do neke greške

Nemojte propustiti

“E, ovo je istinski zastrašujuće i ja se zaista nadam da je ovdje došlo do neke greške”, napisala je srbijanska premijerka

Nakon što je jučer šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler na svom blogu napisao da nakon toliko nehumanosti u Srebrenici riječi kao što je pomirenje zvuče isprazno, ili čak uvredljivo za žrtve oglasila se premijerka Srbije Ana Brnabić.

“Šef delegacije EU u BiH, ambasador Johann Sattler, kaže da je pomirenje uvreda za žrtve. Ponovo: Neko ko predstavlja EU kaže da bi pomirenje bila uvreda za žrtve?!? E, ovo je istinski zastrašujuće i ja se zaista nadam da je ovdje došlo do neke greške”, napisala je srbijanska premijerka na zvaničnom Twitter profilu.

Podsjećamo, Sattler je rekao da se ne može očekivati ni od koga da oprosti genocid.

“I zaista, bez pravde, punog poštovanja i priznanja zločina, žrtava i ljudskih gubitaka, istinsko pomirenje je nemoguće. Ovo važi za sve zločine počinjene tokom rata, a posebno za genocid u Srebrenici zbog posebnog karaktera zločina”, rekao je Sattler.

Ipak, Sattler je u nastavku jasno kazao od koga očekuje da napravi iskorak.

“Iako ne možemo očekivati od žrtava da objeručke prihvate pomirenje, to je upravo ono što očekujemo od lidera u društvu. Da postave ton za bolju budućnost. Njihova je dužnost okupljati građane, posebno mlade, oko zajedničke ambicije, zasnovane na povjerenju, međusobnom razumijevanju i poštovanju. Oni moraju prihvatiti istorijske činjenice, odati počast žrtvama i istinski promovirati pomirenje kroz suočavanje sa korijenima mržnje koja je dovela do ratnih zločina, uključujući genocid”, rekao je Sattler.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Dostavljač otpušten nakon što je poslao privatnu poruku djevojci kojoj je donio hranu: “Ej, kakva je bila hrana jučer”

Regionom se širi screenshot navodne poruke jednog dostavljača iz Srbije mušteriji. "Ej, kakva je bila hrana jučer? Dostavljač", može se...

Možda vas zanima i ovo