Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

Brnabić tvrdi da na barikadama na sjeveru Kosova stoje žene, djeca i stariji ljudi: Ne vjerujem da će ih nasilno ukloniti

Preporučeno

– Čekamo da se Kfor oglasi. Strpljivo. Vjerujem da će nešto reći, rekla je ona

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne vjeruje u scenario u kojem bi kosovska policija nasilno uklanjala barikade na sjeveru Kosova, kao i da ne zna kako da se razgovara o francusko-njemačkom prijedlogu kada još nije primijenjen Briselski sporazum.

Govoreći o barikadama na sjeveru Kosova, Brnabić je istakla da kosovska policija ne treba ni da pomisli da ih nasilno uklanja jer bi to bio “napad na žene i djecu, starije ljude i prosvjetare koji su na njima”.

Upravo se čita:  Tragedija - novorođenče se ugušilo dok je hranjeno u bolnici: "Rodila sam zdravo dijete, preminulo je nakon pet dana"

– Ne vjerujem u takav scenario. Dovoljno je razuma kod međunarodnih činilaca, prije svega Kfora, rekla je premijerka Srbije odgovarajući na pitanja novinara.

Istakla je dobru saradnju sa Kforom, kao i da je ozbiljnost pokazana jer i dalje razmatraju zahtjev Srbije da se vrati dio snaga na Kosovo po rezoluciji 1244.

– Čekamo da se Kfor oglasi. Strpljivo. Vjerujem da će nešto reći, rekla je ona, prenose Nezavisne.

Upravo se čita:  Jak zemljotres u Jadranskom moru: Postoji opasnost od "after" šokova

Predsjednica Vlade je takođe rekla da ne zna kako da se razgovora o novom sporazumu za rješenje problema Kosova kada nije implementiran prvi Briselski sporazum iz 2013. godine.

– Čekamo da se implementira prvi Briselski sporazum. Ne znam kako da razgovaram o novom francusko njemačkom prijedlogu kada Briselski nije implementiran a garantovala ga je EU, rekla je ona.

Upravo se čita:  Policiji predao arsenal oružja: Donio puške, bombe, mine, kapsile i 1.734 metka

Ocenila je da je pitanje svih pitanja ko će implementirati prvi sporazum.

– Uvijek smo tu za sve razgovore. A pitanje za EU i SAD je ko će da garantuje implementaciju, rekala je ona.

Izdvajamo

Izdvajamo

Dobre vijesti za bh. dijasporu koja živi u ovoj europskoj državi: Usvojen važan sporazum o vozačkim dozvolama između Bosne i Hercegovine i Italije

Danas je, nakon 12 godina neuspješnih pokušaja usaglašavanja, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog ministra komunikacija i prometa...

Još vijesti za vas