Petak, 25 lipnja, 2021

Brodolomac koji je više od godinu dana plutao okeanom: Želio sam se ubiti!

Nemojte propustiti

Foto: AFP
Foto: AFP

Meksikanac Jose Salvador Alvarenga je brodolomac čiji se brod prošle sedmice nasukao na koraljnom grebenu Ebon, piše Telegraph.

Jose Salvador Alvarenga još uvijek je zbunjen zbog svega što se događa i prvi put je pokušao detaljno opisati što mu se dogodilo. Prvobitno se mislilo kako je bio izgubljen na moru više od 16 mjeseci, a sada se ustanovilo kako je na svoj neočekivano dugi put krenu krajem decembra 2012. godine, prenosi Index.hr.

Tada se uputio u jednodnevni lov na morske pse s prijateljem Ezekielom. Motor na njihovoj brodici odjednom je prestao raditi. Proveli su nekoliko dana plutajući blizu obale u nadi kako će se nasukati, ali uskoro ih je more odnijelo prema Pacifiku. Ezekiel je umro četiri mjeseca nakon toga.

Jose kaže kako se tada želio ubiti. “Četiri dana razmišljao sam o tome da se ubijem, ali nisam želio osjetiti bol. Nisam to mogao napraviti. Nisam znao koji je sat, dan, datum. Znao sam samo za sunce i za noć. Nisam vidio kopno, samo ocean. Čisti ocean. Bilo je vrlo mirno čitavo vrijeme, samo dva dana protekla su uz velike valove”, ispričao je Jose.

Jose opisuje kako se prehranjivao životinjama koje je lovio, a u razdoblju bez kiše pio je i vlastiti urin kako bi preživio.

Nakon mjeseci lutanja njegova se brodica nasukala. “Upravo sam ubio pticu kako bi nešto pojeo i odjednom sam vidio drveće. Zaplakao sam! Došao sam do obale i zaspao. Kada sam se probudio čuo sam pijetla, vidjeo kokoši i malu kuću. Dvije žene domorotkinje nešto su vikale”, opisao je Jose trenutak kada ga je more vratilo na kopno.

Jose je pronađen na Maršalovim otocima za koje, priznaje, nikada nije ni čuo. U iznenađujuće je dobrom zdravstvenom stanju s obzirom na sve što je preživio.

“Nije me bilo strah, znao sam da je bog uz mene”, rekao je Jose.

(Depo)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Malezije stigla donacija od 50.000 doza vakcina

Upotreba vakcina je moguća za nekoliko dana. Na Međunarodni aerodrom Sarajevo sinoć je stiglo 50.000 doza Sinovac vakcina koje je...

Možda vas zanima i ovo