Petak, 25 lipnja, 2021

Broj oboljelih od šuge povećan za 25 posto!

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Početkom godine u BiH registriran i prvi slučaj zaraze od crne bolesti.

Zarazne bolesti poput šuge, u narodu poznatije kao sirotinjska bolest ili svrab, te ušljivosti iz mjeseca u mjesec šire se u našoj zemlji. Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo, samo lani je broj oboljelih od šuge povećan za 25 posto u odnosu na 2012. godinu.

– Broj registrovanih slučajeva šuge u proteklih pet godina znatno je porastao. Tako je 2009. zabilježeno 565 slučajeva, a 1.080 prošle godine – potvrdila je za “Avaz” Jelena Ravlija, glavni federalni epidemiolog.

Prema njenim riječima, vodeće zarazne bolesti uglavnom se javljaju u kolektivima, što se, kako kaže, jednim dijelom može objasniti nedovoljnom brigom o zdravlju i higijeni.

Epidemiolozi, također, upozoravaju da u BiH cirkulira nekoliko patogenih mikroorganizama koji su opasni po zdravlje stanovništva i koji mogu imati kobne ishode. Riječ je o bakterijama, virusima i parazitima koji se većinom prenose sa životinja na ljude.

Tako je početkom godine u BiH registriran i prvi slučaj zaraze od crne bolesti.

– Pacijentica iz Počitelja se oporavlja i za nekoliko dana bit će upućena na kućno liječenje – kaže Biljana Jandrić, portparol KCUS-a, piše “Avaz”.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Njemačke stigla jasna poruka Miloradu Dodiku i retrogradnim snagama u BiH: Secesija RS-a produbljuje krizu, od promjena granica nema ništa

Zastupnici su naveli da i danas u BiH vladaju podjele, te da etničke skupine "rade" jedne protiv drugih. Predstavnici vladajuće...

Možda vas zanima i ovo