Subota, 15 svibnja, 2021

Brojne neregularnosti prilikom prodaje viška naoružanja

Nemojte propustiti

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić izjavio je da su pri kraju istrage, u koje su uključene Agencija za istrage i zaštitu BiH i Obavještajno-bezbjednosna agencija, o prodaji viška naoružanja u BiH.

oruzje-2On je potvrdio da se svi ugovori o prodaji viška oružja nalaze na reviziji.

“Uočene su brojne nepravilnosti u koje su upletena mnoga lica iz Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, ali i mnogi drugi. Riječ je o ugovorima koji su omogućavali da se oružje prodaje ne po osnovnom ugovoru, nego po raznim zamjenama”, rekao je Osmić za današnji “Dnevni avaz” i dodao da je riječ o milionskim iznosima.

On je naveo da bi do kraja godine prebalo da bude završen popis cijelog naoružanja u svim kasarnama u BiH s ciljem utvrđivanja baze podataka.

“Do sada to nismo radili niti smo znali koliko čega imamo. Eufor i NATO u BiH rade s nama na tome i ovo se mora konačno privesti kraju. Tu je bilo mnogo nepravilnosti. Godinama smo imali netačnu i neprezicnu evidenciju. Sve je rađeno na manjkav i neefikasan način. Nije ni čudo što su mnogi sanduci prazni kada se nije znalo ni šta sve imamo”, zaključio je Osmić.

On je po povratku iz SAD rekao da Pentagon snažno podržava ulazak BiH u evroatlantske integracije i priključenje NATO.

“Sekretar za odbranu SAD Čak Hejgel bio je krajnje jasan i precizan. SAD i Pentagon u potpunosti prate sve naše aktivnosti kada je riječ o naporima u vezi sa priključenjem Natou. Posebno ono najvažnije, a to je da moramo uknjižiti 63 lokacije na državnu imovinu, što je uslov da pristupimo MAP-u”, rekao je Osmić.

On je dodao da se i Turska pridružila američkoj podršci BiH i najavio da će uskoro na Savjetu ministara BiH pokrenuti pitanje statusa helikoptera iz BiH koji se već 17 godina nalaze u hangarima u Turskoj.

(Srna)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Vojne trupe s različitih strana krstare BiH, Dodiku će trebati više od 30.000 vojnika ‘partije’ kako bi blokirao Amerikance da ne dođu do Manjače...

Iako je Manjača od Trebinja udaljena oko 400 kilometara, trupe NATO-a krstare cijelom zemljom, pa su jutros i na...

Možda vas zanima i ovo