Četvrtak, 29 srpnja, 2021

Brojni Bošnjaci u Srebrenici ogorčeni ovim potezom: Načelnik Mladen Grujičić odgovorio zbog čega je skinut baner s bajramskom čestitkom

Nemojte propustiti

“Apelujem na Islamsku zajednicu da vrate općinske banere koji su godinama unazad postavljani”, kazao je Grujičić.

Načelnik općine Srebrenica Mladen Grujičić odgovorio je na optužbe da je naredio da se skine baner Medžlisa Islamske zajednice u Srebrenici sa čestitkom za nastupajući Kurban-bajram.

On je pojasnio da je Općina dostavila Islamskoj zajednici banere koji se postavljaju godinama i kojima se čestita Bajram, ali je IZ umjesto njih postavila svoje banere, koje je Općina potom skinula.
“Mi svake godine, kao što dolikuje, i jer želimo da čestitamo praznike svim narodima koji žive u Srebrenici, postavljamo banere sa grbom općine i sa čestitkom prilagođenom prazniku, koji ne vrijeđaju nikoga”, rekao je Grujičić za RTV Srebrenica.

Kao je rekao, ovog puta se desilo da su “Alija Tabaković, Islamska zajednica i Damir efendija (Peštalić) postavili baner po svom nahođenju, koji do sada nije postavljan, dakle već 20 godina”.

“Naprasno su osjetili potrebu da isprovociraju i mene kao načenika i građane koji nisu navikli na takav gest. Mi smo imali banere koji su, prema informaciji komandira vatrogasne jedinice, dostavljeni Islamskoj zajednici za bajramske praznike. Ali Islamska zajednica ne želi vratiti te naše banere kako bi ih mi postavili”, naglasio je načelnik Srebrenice, dodajući da će se vjerovatno ispitati jesu li time počinili krivično djelo.

Dodao je da su oni “iskoristili priliku da postave banere nelegalno”. Rekao je da je baner koji je postavila Islamska zajednica morao biti skinut kako bi Općina postavila svoje banere, ali da općinske banere “Islamska zajednica drži kod sebe”.

Foto: Zasrebrenicu.ba

On je rekao da je ovo još jedna zloupotreba u Srebrenici i način da se podignu tenzije.

“Apelujem na Islamsku zajednicu da vrate općinske banere koji su godinama unazad postavljani”, zaključio je Grujičić.

Kako smo ranije objavili, brojni Bošnjaci u Srebrenici ogorčeni su ovim potezom načelnika, koji smatraju novim činom nepoštovanja prema njima. Naglašavaju da banerom niko nikoga nije provocirao i na njemu je pisalo jednostavno Bajram šerif mubarek olsun.

Jedina razlika je što na postavljenim banerima nije bilo općinskog loga.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dragan Čović: Zalagaću se da RTV Herceg Bosne dobije pomoć iz budžeta

- Ja osobno ću se zalagati u mjeri u kojoj je to pristojno i moguće da RTV Herceg Bosne...

Možda vas zanima i ovo