Nedjelja, 24 siječnja, 2021

Bruka u Mostaru: Na skoro pola biračkih mjesta glasovi nisu prebrojani kako treba

Nemojte propustiti

Nakon izjave Bakira Izetbegovića o srpskom narodu: Žestoke reakcije iz BiH i regije, oglasio se i OHR

Nakon gostovanja predsjednika SDA Bakira Izetbegovića u Dnevniku D Federalne televizije, u kojem je govorio o Miloradu Dodiku i...

U BiH upaljen narandžasti i žuti meteoalarm: Olujni udari, obilne padavine, a stiže i novi snijeg

U Bosni i Hercegovini danas će biti pretežno oblačno vrijeme. Glavnina padavina očekuje se na području Hercegovine, zapada i...

Cristian Schwarz-Schilling: Njemačka preuzima inicijativu u BiH, ne bi ni pokrenula sve to da misli kako sve treba ostati isto

Njemačka je 20. januara obznanila zvanično kandidaturu bivšeg ministra poljoprivrede Christiana Schmidta za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini....

Federalno ministarstvo zdravstva o nabavci vakcina

Federalno ministarstvo zdravstva podsjeća da je 251. sjednici Vlade Federacije BiH održanoj 14.1.2021. godine prihvaćen Plan vakcinacije protiv COVID-19...

Arnautović je dodao kako bi trebalo razmisliti da li iste ljude, koji su doveli do ovakve situacije, treba i naredni put angažovati u biračkim odborima, kao i da se preispita rad članova Gradske izborne komisije.

Na 69 biračkih mjesta u Mostaru ponovo će se brojati glasovi, odlučila je Centralna izborna komisija BiH. Razlog za to je što birački odbori nisu na ispravan način prebroojali glasove.

Naime, Gradska izborna komisija Mostar je zatražila otvaranje vreća sa glasačkim materijalom s cilјem procesnog objedinjavanja utvrđenih izbornih rezultata, odnosno pronovno brojanje glasova.

– Zahtjev je podnesen za blizu 70 od oko 150 biračkih mjesta u Mostaru, što značio da će se morati ponovo brojati glasovi na skoro polovini biračkih mjesta, kazao je član CIK-a Suad Arnautović.

Prema njegovim riječima, ovo je dokaz da birački odbori nisu uradili svoj posao kako je trebalo, a u narednom periodu će se pokušati utvrditi razlozi za ovako veliki broj propusta, odnosno da li je uzrok tome samo loš rad odbora, ili obuka za članove odbora nije provedena na odgovarajući način, ili je u pitanju nešto treće.

Arnautović je dodao kako bi trebalo razmisliti da li iste ljude, koji su doveli do ovakve situacije, treba i naredni put angažovati u biračkim odborima, kao i da se preispita rad članova Gradske izborne komisije.

– Trebalo bi utvrditi kakvi su trendovi ovakvih pogrešaka u drugim izbornim jedinicama, koje imaju i više biračkih mjesta, poput Tuzle ili Banja Luke, pa uporediti ih san stanjem u Mostaru, kazao je član CIK-a Vlado Rogić, naglasivši da je zabrionut zbog izuzetno velikog broja biračkih mjesta na kojima su uočeni ovi propusti.

Član CIK-a Jovan Kalaba je predložio da se prilikom ponovnog brojanja glasova osiguraju veće prostorije, kako bi otvaranju vreća i ponovnom brojanju mogli prisustvovati svi zainteresovani posmatrači, bilo da se radi o predstavnicima političkih subjekata ili nevladinog sektora.

Predsjedavajući CIK-a Željko Bakalr je napomenuo da bi se vreće trebale početi otvarati sutra u 10.00 sati, ali da će precizan termin biti poznat naknadno.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Još jedna reakcija iz RS-a: Mirko Šarović poručuje da Izetbegovićeve izjave zahtijevaju izvinjenje

Nakon gostovanja predsjednika SDA Bakira Izetbegovića u Dnevniku D Federalne televizije, u kojem je govorio o Miloradu Dodiku i...

Možda vas zanima i ovo