Srijeda, 23 lipnja, 2021

Brunborg: Poslije pada Srebrenice nestalo je 7.692 muslimanskih muškaraca

Nemojte propustiti

Ekspert Tužilaštva za demografiju Helge Brunborg posvjedočio je na suđenju Ratku Mladiću da je poslije pada Srebrenice u julu 1995. nestalo 7.692 muslimanskih muškaraca iz enklave.

Do 2009. godine, kada je podnio izvještaj Tužilaštvu, bilo je identifikovano 5.601 osoba, prethodno ekshumiranih iz masovnih grobnica u okolini Zvornika, što je 65.8 odsto nestalih. Za ukupno 66,7 posto nestalih, utvrđeno je da su mrtvi.

“Mislim da nikada nećemo pronaći sve nestale osobe, ali smo sve bliže i bliže”, rekao je Brunborg.

Tužilac Peter McChloskey najavio je da će novije podatke uskoro izložiti još jedan demografski ekspert, Ewa Tabeau, kao i istražitelj Tužilaštva Dušan Janc.

Mladić, koji je bio komandant Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za genocid počinjen nad oko 7.000 Muslimana iz Srebrenice, kao i za druge zločine izvršene u BiH.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Norveški demograf Brunborg objasnio je da je do liste nestalih došao ukrštanjem spiska koji je odmah po padu Srebrenice načinio Međunarodni komitet Crvenog krsta (ICRC) sa, između ostalog, rezultatima popisa stanovništva Srebrenice iz 1991. i poslijeratnim glasačkim spiskovima.

Ekspert Tužilaštva naglasio je da nije pronašao nijedan primjer organizovanog lažnog prijavljivanja nestanka osoba iz Srebrenice, ali je potvrdio da je bilo grešaka, poput dupliranja imena nestalih, koje su ispravljane.

Kazao je da nijedna izmišljena osoba nije bila registrovana kao nestala kako bi se broj nestalih povećao, kao i da su sve osobe za koje je utvrđeno da su žive uklanjane sa liste nestalih.

Danas započeto unakrsno ispitivanje Brunborga, Mladićev branilac završiće 26. jula. Tužilac Peter McChloskey najavio je da će izvođenje dokaza protiv Mladića završiti do kraja oktobra ili početka novembra, prenosi BIRN – Justice Report.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Draško Stanivuković: Benjamina Karić je svojim dolaskom pokazala koliko cijeni Banja Luku

Stanivuković je na svojoj Facebook stranici napisao da su pokazali sve ljepote Banja Luke. Gradonačelnica Sarajeva i gradonačelnik Banje Luke,...

Možda vas zanima i ovo