Utorak, 16 kolovoza, 2022

Brza cesta Neum-Stolac već povećala broj gostiju u jedinom bh. gradu na moru

Autor:Fena

Nemojte propustiti

– Efekt i rezultati ceste se već pokazuju – rekao je u razgovoru za Fenu načelnik Neuma Dragan Jurković.

Brza cesta Neum-Stolac već pokazuje rezultate svoje izgradnje jer Neum bilježi porast posjetitelja, a u bh. biseru na Jadranu trenutačno najviše boravi domaćih gostiju i dijaspore te onih iz Srbije i Poljske.

– U ovih dvadesetak dana nakon otvorenja ceste primijeti se da je promet povećan i da ima veći broj vozila na samoj cesti, a samim time i veći broj dolazaka u Neum. Istina, to su većinom još jednodnevni dolasci, ali efekt i rezultati ceste se već pokazuju – rekao je u razgovoru za Fenu načelnik Neuma Dragan Jurković.

On je još u kampanji najavljivao kako mu je jedan od prioriteta i razvijanje neumskog zaleđa.

– Brza cesta će nam to uvelike olakšati. Trenutačno kroz izradu Prostornog plana općine Neum planiramo graditi dvije poslovne zone koje će biti usko povezane uz ovu cestu, a izgradnjom ceste otvorili su se potencijali i ruralnog turizma – izjavio je Jurković, dodavši kako je riječ o industrijskim zonama Dubrava (na petlji kod Babinog dola uz novu cestu) i Cerovica (na petlji Stolac-Neum-Čapljina).

Oko Neuma je posljednjih godina bilo i infrastrukturnih radova, a jedno od najvećih gradilišta je bilo ono Pelješkog mosta u susjednoj Hrvatskoj te je Jurković dao svoje mišljenje i o tome kako će otvaranje ovog mosta utjecati na Neum.

– Otvaranje Pelješkog mosta će nas rasteretiti dnevnog prometa i osigurati nekakav opušteniji odnos te veći dotok gostiju u Neum. Vjerujem da će ići u tome smjeru, ali sačekati ćemo otvorenje mosta i par dana da vidimo kako će se stvari odvijati – ustvrdio je.

Pritom je naglasio kako zadnjih godina aktivno rade na tome da se na graničnim prijelazima prema RH prekategorizira i na prijelaz roba.

– Znamo da u Neumu postoji carinska ispostava i time bi iskoristili te kapacitete. Nadam se da će Uprava za indirektno oporezivanje BiH i Hrvatska naći zajednički interes da bar jedan od ta dva prijelaza bude za prijelaz roba i putnika – navodi Jurković.

Sezona na oko 90 posto popunjenosti u odnosu na rekordnu 2019.

Po njegovim riječima, turistička sezona u Neumu je zadovoljavajuća, a u odnosu na rekordnu 2019. godinu dostignuta je brojka od 80 posto te godine.

– Sezona je trenutačno na 85 do 95 posto popunjenosti naših kapaciteta i očekujemo ovih dana da će kapaciteti biti maksimalno popunjeni te da ćemo idućih četrdesetak dana nastaviti s maksimalnom popunjenošću – ističe načelnik jedinog bh. grada na moru.

U Neumu su najbrojniji domaći gosti i oni iz dijaspore, a iza njih su po brojnosti gosti iz Srbije, Poljske, Njemačke, Austrije i Francuske.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Nevjerovatna Lana Pudar osvojila bronzu na EP-u u disciplini 100 metara delfin

Mlada Mostarka utrku je isplivala s vremenom 57.27. Najbolja bh. plivačica Lana Pudar (16) nastupila je danas u finalu utrke...

Možda vas zanima i ovo