Četvrtak, 13 svibnja, 2021

Brzim trikovima do boljeg zdravlja

Nemojte propustiti

Postoje brojni problemi koji ne predstavljaju veliku opasnonst za naše zdravlje, a opet znaju biti jako neugodni kao što su loš zadah, ubod insekata, posjekotina. Na svu sreću, postoje laki načini pomoću kojih se ti problemi mogu riješiti efektivno.

Ilustracija
Ilustracija

Med protiv mamurluka
Postoje mnogi prirodni načini pomoću kojih možete pobjediti mamurluk. Namažite med na krišku hljeba i pojedite. Fruktoza pomaže tijelu da ubrza procesuiranje alkohola, a med sadrži veliku količinu šećera u sebi. Osim u medu, fruktoza se nalazi u trešnjama, grožđu i paradajzu.

Sirće za posjekotine i ubode od insekata
Ako se posječete, prvo operite ranu vodom. Zatim stavite malo sirćeta na nju i pritisnite čistom krpom. Krvarenje će se zaustavit, a sirće će spriječiti pojavu infekcija. Sirće upotrijebite i pri ubodu insekata.

Hlada voda na rukama protiv znojenja
Nakon što završite vježbanje, mozgu je potrebno duže vrijeme da shvati da ste prestali sa fizičkom aktivnošću, zato ćete se vjerovatno nastaviti znojiti u narednih pola sata od prestanka vježbanja. Da bi to spriječili, potopite dlanove i zglobove u hladnu vodu. Neka budu pod vodom desed sekndi, izvadite ih na tren zatih ih opet potopite.

Zeleni čaj protiv lošeg zadaha
Redovnim konzumiranjem zelenog čaja, efektivno ćete odstraniti loš zadah. Prije nego progutate gutljaj malo ga protresite u ustima. Zeleni čaj na taj način ubija bakterije i efikasno uklanja loš zadah.

Espreso kafa protiv migrene
Ljudi koji pate od migrene znaju da postoje određeni simptomi prije nego što ona uslijedi, a to su velika potreba za čokoladom, učestalo mokrenje. U tom periodu, možete pomoći sami sebi tako što ćete popiti espreso kafu. Bit je u tome da povećate protok krvi kroz mozak. Zato, popijte espreso, jednu veliku čašu vode i vježbate 20 do 30 minuta.

Tople obloge za suhe oči
Ako su vam oči suhe i jedva ih držite otvorenima, zatvorite ih i na kapke stavite toplu oblogu. Držite oblogu 5 do 10 minuta, i ponovite to još par puta tokom dana.

Mlijeko za opekline
 Ako imate malu opeklinu, potopite je 15 minuta u mlijeku ili na opeklinu stavite potopljenu krpu mlijekom. Mlijeko će ublažiti bol i ubrzati proces zacijeljivanja. Nakon što sklonite oblogu, ranu operite sa hladnom vodom.

(Body.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Povodom dešavanja oko njenog sina Muharema: Nura Bazdulj Hubijar odgovorila Majkama Srebrenice

Iz Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" i Udruženja žrtava i svjedoka genocida uputili su pismo književniku i...

Možda vas zanima i ovo