Petak, 24 ožujka, 2023

Bubica: GRAS ignoriše privremena rješenja

Nemojte propustiti

Od 1. septembra prema prviremenin prema privremenim rješenjima Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo od 1. septembra GRAS treba saobraćati na osam, a Centrotrans na četiri linije gradskog prevoza.

Međutim, GRAS je odmah ignorisao to rješenje i na linijama gdje se trebao povući on je pojačao prevoz, dok je oslabio prevoz tamo gdje je dužan da saobraća – potvrdio je danas za Fenu Jusuf Bubica ministar saobraćaja Kantona Sarajevo.

Na taj način, mišljenja je Bubica, GRAS bojkotujući odluku Vlade KS i Ministarstva saobraćaja KS “ponaša se hazaderski i dovodi građane u situaciju da nemaju organizovan gradski prevoz kako valja”.

“GRAS se treba povući sa četiri linije, koje treba obavljati Centrotrans u cijelosti”, ističe Bubica.

Iz Službe za odnose s javnošću GRAS-a za Fenu su istakli da će preduzeće GRAS vršiti prevoz bez promjena u redovima vožnji sve do pravosnažnog rješenja koje je rezultat zakonitog usklađivanja redova vožnji.

“Ministarstvo saobraćaja KS je ‘podijelilo’ 10 linija u Kantonu privremenim rješenjima izdatim 16. augusta, a koja su GRAS-u dostavljena 22. augusta. Preduzeće GRAS je u predviđenom roku osporilo predmetna rješenja, te ista još nisu pravosnažna. Tako na predmetnim linijama preduzeće GRAS i dalje vrši prevoz u skladu sa posljednjim neosporenim rješenjima i njima pripadajućim redovima vožnje”, kažu iz Službe za odnose s javnošću GRAS-a.

Također, prema privremenim rješenjima GRAS-a trebalo se ispoštovati Uputstvo o tarifnom sistemu Ministarstva saobraćaja KS da mjesečne karte važe kod oba prijevoznika.

“S obzirom na to da GRAS nije ispoštovao to rješenje nastao je opšti haos, ne zna se ko čiju kartu kupuje i čija karta gdje važi. Praktično su dovedeni u priliku da Centrotrans poštuje GRAS-ove karte, a GRAS ne poštuje Centrotransove dovodeći u neravnopravan položaj jednog i drugog prevoznika”, istakao je Bubica.

Time se, po njegovim riječima, Centrotrans dovodi u situaciju da više ne može ekonomično da posluje, jer “više ne može da pokrije troškove poslovanja iz prihoda koje ima”.

“Tako će vjerovatno Centrotrans doći u situaciju da povuće svoja vozila iz javnog gradskog prevoza, što bi napravilo dodatni haos u gradskom prevozu zbog toga što GRAS nema dovoljno vozila da pokriva ni izbliza potrebe grada”, kazao je kantonalni ministar saobraćaja.

Od 350 vozila koliko bi trebalo da ima da bi pokrio sve linije u punom kapacitetu, navodi da GRAS trenutno vozi sa 140 vozila.
Provodeći odluku Vlade KS Bubica je 12 spornih linija podijelio između GRAS-a i Centrotrans-a, te im izdao privremena rješenja.

“To sam učinio na način da sam od 12 linija četiri dao Centrotransu zato što je te linije vozio Centrotrans i prije rata po jednom starom redu vožnje. Osam linija dao sam GRAS-u jer je GRAS te iste linije vozio po prijeratnom redu vožnje”, objašnjava Bubica.

S obzirom da jedna linija Dobrinja – Vijećnica je nova linija, koja je nakon rata uspostavljena kantonalni ministar saobraćaja je odlučio da ovu liniju naizmijenično voze GRAS i Centrotrans.

U smislu poštivanja Upustva o tarifnom sistemu Ministarstva saobraćaja KS da mjesečne karte važe u oba prijevoznika iz Službe su naglasili da “osnovni razlozi za nemogućnost primjene jedinstvenog sistema naplate su što nije definisan i uspostavljen jedinstven saobraćajni sistem, te jer nije obezbijeđena odgovarajuća zaštita sistema karata niti kontrola emisije i validnosti voznih karata”.

S obzirom da je Ministarstvo saobraćaja KS 30. aprila objavilo privremeno uputstvo o načinu utvrđivanja i definisanja elemenata tarifnog sistema u KS, “Uprava GRAS-a je 9. maja dostavila Ministarstvu saobraćaja KS primjedbe sa prijedlogom poništenja uputstva zbog bezpredmetnosti i nemogućnosti njegove primjene”.

“Po ovoj primjedbi preduzeće GRAS nikada nije dobilo povratnu informaciju, niti dalje upute po ovom pitanju. Također, GRAS nikada nije dobilo odluku niti je upoznato da je Vlada KS donijela Odluku o uspostavi jedinstvenog sistema naplate karata. Tako su u vozilima GRAS-a važile i trenutno važe samo karte izdate od našeg preduzeća”, kazali su Feni iz Službe za odnose s javnošću GRAS-a.

Iz GRAS-a kažu, da ovo preduzeće obavlja preko 90 posto usluge prevoza putnika na području Kantona Sarajevo, a “nikada nije bilo uključeno niti konsultovano u vezi ovog pitanja, iako je bilo spremno aktivno učestvovati u svim razgovorima”.

“Uz uvažavanje preduzeća Centrotrans kao renomirane firme za međunarodni i međugradski prevoz, smatramo da je isto samoinicijativno odobrilo korištenje odnosno priznalo važnost GRAS-ovih karata u svojim vozilima, te isto tako odlučilo da tu praksu prekine”, navode iz Službe za odnose s javošću GRAS-a.

Ilustracija (Foto: Arhiv)
Ilustracija (Foto: Arhiv)

(Radiosarajevo.ba)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ambasada SAD: Očajnički potezi Dodika, još jedan korak ka izolaciji

- Dodikovo sve veće odbacivanje dugogodišnjih partnera Bosne i Hercegovine i prihvatanje autoritarnih lidera nanosi štetu RS - poručuju Američka...

Možda vas zanima i ovo