Utorak, 15 lipnja, 2021

Budi se svijest radnika u BiH: Kolektivnim otkazom zbog malih plata zatvorili benzinsku pumpu

Nemojte propustiti

Benzinska pumpa od večeras je zatvorena i ne radi, a nezvanično mogla bi proraditi tek ako se angažuju radnici iz drugih dijelova Hercegovine.

Polako se budi i razvija svijest radnika o njihovim pravima, što potvrđuje i večerašnje zatvaranje benzinske pumpe u trebinjskom naselju Gorica, piše Nebojša Vukanović.

Radnici su tražili od gazde da značajnije poveća plate, a nezvanično direktor i vlasnici su pristali na povećanje od 50 maraka, što je bilo nedovoljno pa su svi radnici dali kolektivan otkaz. Benzinska pumpa od večeras je zatvorena i ne radi, a nezvanično mogla bi proraditi tek ako se angažuju radnici iz drugih dijelova Hercegovine, piše portal dnevnog lista “Oslobođenje”.

Inače, radnici su radili u smjenama 12 – 24, 12-48, u skladu sa Zakonom o radu, a plate su bile oko 500 maraka.

Kako piše “Oslobođenje”, otvaranje velikog broja radnih mjesta u Dubrovniku, koja su 2 do 3 puta bolje plaćena u odnosu na Trebinje, umnogome je relaksiralo situaciju jer gazde ne mogu više ucjenjivari radnike kada ima alternativa i posao u Dubrovniku, a valjda će korektan odnos privrednika u Dubrovniku uticaj na poboljšanje uslova rada i povećanje plata u Trebinju i Hercegovini.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nije mu ostala dužna: Gorica Dodik pozvala Draška Stanivukovića i rekla mu šta će mu dozvoliti da uradi

- Da ne tuguješ, pozivam te sutra da dođeš i staviš traku i napraviš set fotografija, ako treba i...

Možda vas zanima i ovo