Subota, 15 svibnja, 2021

Budimir: Moji prethodnici su donosili više odluka o pomilovanju

Nemojte propustiti

Predsjednik FBiH Živko Budimir izjavio je danas na parlamentarnom saslušanju kako smatra da nije prekršio zakonske ovlasti kod donošenja odluka o pomilovanju osuđenika.

budimir-presicaRekao je također da nije imao nikakva upozorenja od Ministarstva pravde FBiH koje bi ga, kako smatra, trebalo upozoriti i u slučaju da je bilo kršenja zakona u nekim odlukama.

Budimir je također ustvrdio da su njegovi prethodnici na funkciji predsjednika FBiH donosili više odluka o pomilovanju i dodao da je on za 24 mjeseca imao 1.116 zahtjeva za pomilovanje a potpisao 218 odluka.

“Od toga su u dva slučaja postojali posebni razlozi za donošenje odluke”, izjavio je i dodao da u tom smislu ne može više detaljisati jer još nije okončan postupak protiv njega.

Budimir nije želio odgovarati ni na set pitanja članova komisije koja se odnose na rekonstrukciju federalne vlade. O svemu o čemu danas nije mogao govoriti jer još traje postupak, reći će kad za to dođe vrijeme, naveo je.

Na pitanja iz komisije je li razmišljao o prenošenju ovlasti na potpredsjednike FBiH, odgovorio je da od momenta kad su službenici SIPA-e upali u njegov ured, njemu nije dozvoljeno da potpisuje nikakva dokumenta i da mu je tek tri dana prije ukidanja pritvora dozvoljeno da potpisuje neke dokumente.

Dok su djelatnici SIPA-e bili u njegovom uredu dozvoljeno mu je jedino da potpiše Odluku o imenovanju sudije Ustavnog suda FBiH, ali ne i Zakon o povoljnijem prijevremenom penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata, ustvrdio je.

Na insistiranja iz komisije o prenošenju ovlasti na potpredsjednike, on je izjavio da se u toku pritvora nije obraćao Sudu BiH zahtjevom da se razmotri takva mogućnost.

Što se tiče donesenih odluka o pomilovanju Budimir se, nakon pitanja iz komisije, pozvao na propise prema kojima nije bio obavezan konsultovati se sa potpredsjednicima FBiH u tom smislu i dodao da iz ureda potpredsjednika Mirsada Kebe i Svetozara Pudarića službeno nije bilo primjedbi na njegove odluke o pomilovanjima.

Parlamentarna komisija, koja je ranije saslušala potpredsjednike Kebu i Pudarića, te ministra pravde FBiH Zorana Mikulića a danas i Živka Budimira formirana je u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta kako bi ispitala da li je Budimir dostojan obavljati funkciju predsjednika FBiH.

Član te komisije Irfan Ajanović predlagao je danas da rad tog tijela bude obustavljen dok traje postupak protiv Budimira. Pritom se Ajanović pozvao na odluku Ustavnog suda BiH, donesenu u međuvremenu, riječima da uz pretpostavku nevinosti analogno ide i pretpostavka dostojnosti. Ajanovićev zahtjev nije uvažen većinom glasova članova komisije.

Ova komisija , kako je najavljeno, treba danas da formira zaključke i predloži ih Predstavničkom domu.

Kao što je poznato Živko Budimir uhapšen je 26. aprila 2013. godine u njegovom uredu u Sarajevu pod sumnjom da je nekim odlukama o pomilovanju osuđenika prekršio zakon i zloupotrijebio ovlasti. Iz pritvora u Mostaru pušten je 24. maja.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Vojne trupe s različitih strana krstare BiH, Dodiku će trebati više od 30.000 vojnika ‘partije’ kako bi blokirao Amerikance da ne dođu do Manjače...

Iako je Manjača od Trebinja udaljena oko 400 kilometara, trupe NATO-a krstare cijelom zemljom, pa su jutros i na...

Možda vas zanima i ovo