Subota, 15 svibnja, 2021

Budimir: Nakon ovakvog postupka svi treba da se zapitaju za svoju sigurnost

Nemojte propustiti

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir kazao je sinoć da je predsjednik Federacije institucija, te da se postupanje na način kako se s njim postupalo u vrijeme dok je bio u pritvoru na neki način obezvrjeđuje i institucija i država u kojoj ta institucija djeluje.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

“Moraju postojati utemeljene osnove za takvo postupanje. Nakon ovakvog postupka ne samo ja, nego svi ljudi u Federaciji BiH, trebalo bi da se zapitaju za svoju sigurnost.

Stav Ustavnog suda je da nije postojao niti minimum osnove za pritvaranje, te ako je moguće prema predsjedniku Federacije ponijeti se na takav način, kako se onda može odnositi prema običnom čovjeku”, kazao je Budimir u emisiji “Pošteno” (FTV).

On nije želio da govori o uslovima u kojima je proveo prve dvije noći u pritvoru, ali je istakao da je “kao vojnik navikao boraviti u vrlo neobičnim uslovima za prosječnog čovjeka, pogotovo onog koji nije prošao rat”.

“Mi koji smo prošli rat nije nam strano prenoćiti i u rovu, ali kad za to zaista postoji i potreba, kad znate i svjesni ste da to i morate, kad postoji cilj i ideal zbog kojeg to radite. Ali kad vam to radi neko zato da bi vas ponizio…”, rekao je on.

Budimir kaže da nije ljut, te ponovio “da je sve ovo doživio kao kušnju”. Kaže da će se u utorak sastati sa svojim advokatima i zajedno s njima razmotriti dalje korake u skladu sa zakonom, ali će i sam proučiti presudu Ustavnog suda BiH.

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir pušten je rješenjem Suda BiH 24. maja iz pritvora u Kazneno-popravnom zavodu Mostar, gdje je proveo mjesec dana.

Živko Budimir je uhapšen zbog sumnje da je počinio krivična djela organizovanog kriminala, zloupotrebe položaja i ovlaštenja, protivzakonito posredovanje, te davanje i primanje mita.

Određen mu je jednomjesečni pritvor, a Tužilaštvo BiH predlagalo je produženje pritvora za još dva mjeseca. Međutim, Sud BiH je donio rješenje o njegovom oslobađanju.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Vojne trupe s različitih strana krstare BiH, Dodiku će trebati više od 30.000 vojnika ‘partije’ kako bi blokirao Amerikance da ne dođu do Manjače...

Iako je Manjača od Trebinja udaljena oko 400 kilometara, trupe NATO-a krstare cijelom zemljom, pa su jutros i na...

Možda vas zanima i ovo