Subota, 1 travnja, 2023

Budžet BiH nije razmatran, problemi na relaciji Vlada RS-Vijeće ministara BiH

Nemojte propustiti

Nezavisne novine pišu kako je glavni problem u zahtvatanju prihoda od PDV-a jer prema budžetu koji je planiran za narednu godinu, insitucije BiH “povukle” bi više od 150 miliona KM više od PDV-a nego što je to bilo prošle godine.

Sjednica Vijeća ministara BiH koja je jutros prekinuta, nije nastavljena u poslijepodnevnim časovima kako je planirano, tako da budžet za narednu godinu nije ni razmatran jer je došlo do nesporazuma na relaciji Radovan Višković, premijer Republike Srpske – Borjana Krišto, predsjedavajuća Savjeta ministara BiH.

“Vlada RS i predsjedavajuća Savjeta ministara BiH različito tumače ono što je dogovoreno na Fiskalnom savjetu. Budžet je napravljen onako kako je definisano fiskalnim okvirom i taj dogovor u Fiskalnom savjetu uvijek prati sporazum članova Fiskalnog savjeta, međutim ovaj put taj sporazum nije potpisan”, ispričao je izvor “Nezavisnih” blizak Savjetu ministara BiH dodajući da svako različito tumači sporazum koji je navodno postignut na sjednici Fiskalnog savjeta BiH.

Kako nezvanično saznajemo, glavni problem je u zahtvatanju prihoda od PDV-a jer prema budžetu koji je planiran za narednu godinu, insitucije BiH “povukle” bi više od 150 miliona KM više od PDV-a nego što je to bilo prošle godine.

U Ministarstvu finansija i trezora BiH danas nam nisu željeli ništa reći na ovu temu, a Zoran Tegeltija, ministar finansija i trezora BiH još ranije je rekao da ukoliko bude postojalo volje da će BiH dobiti budžet danas, međutim kako stvari sada stoje od toga još uvijek neće biti ništa.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Keramičar Hasad Gvozden odlučio ostati u BiH: Ne žaim što sam ostao, imam mnogo posla!

Hasan je neko vrijeme razmišljao o odlasku u Njemačku. Čekajući dokumentaciju za iseljenje, prijavio se na obuku „Započni svoj...

Možda vas zanima i ovo