Nedjelja, 21 travnja, 2024

Budžet BiH nije razmatran, problemi na relaciji Vlada RS-Vijeće ministara BiH

Preporučeno

Nezavisne novine pišu kako je glavni problem u zahtvatanju prihoda od PDV-a jer prema budžetu koji je planiran za narednu godinu, insitucije BiH “povukle” bi više od 150 miliona KM više od PDV-a nego što je to bilo prošle godine.

Sjednica Vijeća ministara BiH koja je jutros prekinuta, nije nastavljena u poslijepodnevnim časovima kako je planirano, tako da budžet za narednu godinu nije ni razmatran jer je došlo do nesporazuma na relaciji Radovan Višković, premijer Republike Srpske – Borjana Krišto, predsjedavajuća Savjeta ministara BiH.

Upravo se čita:  Strujni udar Vlade FBiH: Poskupljenje struje najviše će pogoditi porodice s većim brojem djece

“Vlada RS i predsjedavajuća Savjeta ministara BiH različito tumače ono što je dogovoreno na Fiskalnom savjetu. Budžet je napravljen onako kako je definisano fiskalnim okvirom i taj dogovor u Fiskalnom savjetu uvijek prati sporazum članova Fiskalnog savjeta, međutim ovaj put taj sporazum nije potpisan”, ispričao je izvor “Nezavisnih” blizak Savjetu ministara BiH dodajući da svako različito tumači sporazum koji je navodno postignut na sjednici Fiskalnog savjeta BiH.

Upravo se čita:  Transparency International o samovolji režima u RS-u: Otvara se prostor za kriminal i nekažnjavanje korupcije, a BiH se uvodi u neizvjesnost

Kako nezvanično saznajemo, glavni problem je u zahtvatanju prihoda od PDV-a jer prema budžetu koji je planiran za narednu godinu, insitucije BiH “povukle” bi više od 150 miliona KM više od PDV-a nego što je to bilo prošle godine.

U Ministarstvu finansija i trezora BiH danas nam nisu željeli ništa reći na ovu temu, a Zoran Tegeltija, ministar finansija i trezora BiH još ranije je rekao da ukoliko bude postojalo volje da će BiH dobiti budžet danas, međutim kako stvari sada stoje od toga još uvijek neće biti ništa.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Ne pamtimo ovako tešku situaciju”: U RS-u otpušteno 300 radnika iz industrije, zatvaraju se i firme

Industrija tekstila, kože i obuće u Republici Srpskoj u velikom je problemu. Smanjena je potražnja, ali i proizvodnja. Sve...

Još vijesti za vas