Subota, 23 listopada, 2021

Bulajić: Sud u Strazburu će odlučiti čija je “Bitka na Neretvi”

Nemojte propustiti

Režiser Veljko Bulajić, izjavio je da će Sud u Strazburu razriješiti pitanje vlasništva ratnog filma “Bitka na Neretvi”, jer je on državljanin Hrvatske koja je odnedavno članica EU.

bitka-na-neretviBulajić, koga je Filmski centar Sarajevo tužio Opštinskom sudu u tom gradu zbog neovlaštene prodaje prava na filmove “Bitka na Neretvi” i “Kozara”, rekao je da je preko jedne zagrebačke advokatske kancelarije predao slučaj sudu u Strazburu.

On je rekao za beogradski “Blic” da je siguran da će odluke tog evropskog suda biti veoma neprijatne za ljude iz “Filmskog centra Sarajevo”.

“Gospoda iz Filmskog centra Sarajevo su u ogromnoj zabludi, jer je `Bitka na Neretvi` nastala u koprodukciji `Jadran filma`, `Bosna filma` i Radne zajednice-Bitka na Neretvi“, kaže Bulajić.

On dodaje da su kasnije međunarodnu koprodukciju podržale jedna njemačka, američka i italijanska producentska kuća, te da prihodi od filma treba da se dijele ravnopravno na tri dijela.

“Moram da podsjetim ljude iz Filmskog centra Sarajevo da je ratno ministarstvo kulture u Mostaru potpuno van zakona predalo prava ko zna kome, o čemu će istinu utvrditi sud u Strazburu”, rekao je Bulajić.

Ovaj režiser, koji je porijeklom iz Crne Gore, ne odustaje od teze da je film “Bitka na Neretvi”, prije svega autorski hrvatski film, jer su na sve važnije kreativne procese u filmu “presudno uticali Hrvati”.

Prema njegovim riječima, najodgovornija mjesta na snimanju filma, kao što su režiser, pisac scenarija, scenograf, zauzimali su Hrvati, a svuda u svijetu se “Bitka na Neretvi”, kako kaže, najnormalnije tretira kao hrvatski autorski film.

Direktor Filmskog centra Sarajevo Adis Bakrač tvrdi da posjeduje dokaze da je “Bitka na Neretvi” bosanskohercegovački film i traži od Bulajića obeštećenje za nematerijalnu štetu zbog neovlaštene prodaje filmova “Bitka na Neretvi” i “Kozara”.

(Blic)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vučić o mogućim sankcijama predsjedniku SNSD-a: Vidio sam kod Dodika večeras dobru volju da se razgovara

"Sankcije će dovesti samo do uzavrele atmosfere i do domino efekata. Još jednom razmislite prije nego što donesete odluku...

Možda vas zanima i ovo