Ponedjeljak, 17 siječnja, 2022

Burne reakcije na Tadićev posjet Dubrovniku

Nemojte propustiti

U Srbiji ocjenjuju neprihvatljivim učešće bivšeg predsjednika na samitu u Dubrovniku i da država time ništa ne dobija.

Rukovanje koje je izazvalo niz reakcija u Srbiji

U prvim reakcijama povodom boravka predsjednika srbijanske Demokratske stranke (DS) i bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića na 7. Croatia summitu u Dubrovniku, u srbijanskoj političkoj javnosti u subotu je ocijenjeno neprihvatljivim, dok analitičari ocjenjuju kako u Tadićevom boravku na samitu nema ničeg spornog, kao i da je riječ o polu-privatnoj posjeti.

Aktuelni srbijanski ministar unutarnjih poslova i mandatar za sastavljanje nove srbijanske vlade Ivica Dačić kazao je kako je sigurno da niko ne može određivati kako će se ko ponašati kada nije državni dužnosnik i da svako ima pravo da privatno ili kao predsjednik stranke funkcionira na način koji smatra dobrim.

”Ja sam lično više puta odbijao učešće na skupovima gdje su bili prisutni predstavnici takozvanih vlasti na Kosovu i Metohiji i zato mislim da stranke ne bi trebale imati različito ponašanje kada su na vlasti i kada su u opoziciji, trebalo bi jasno definirati kakva nam je državna politika. Mislim da se na ovaj način ništa ne dobija, samo se dao legitimitet (kosovskom premijeru) Hashimu Thaciju, imajući u vidu da protiv njega postoje sumnje da je umiješan u trgovinu (ljudskim) organima na Kosovu”, rekao je Dačić.

Podsjetio je kako se Tadić do sada mogao sresti sa Thacijem mnogo puta, ocjenivši kako za Tadića nije dobro što to radi sada.

Protiv izborne volje građana

Politička stranka Nova Srbija, ocijenila je neprihvatljivim sudjelovanje Tadića na samitu u Dubrovniku, navodeći kako je za Srbiju kao demokratsku državu veoma opasno i u suprotnosti s ustavom da je na međunarodnim skupovima, umjesto predstavnika institucija države predstavljaju ”predsjednici stranaka koji se očigledno još uvijek nisu pomirili s izbornom voljom građana Srbije”.

Bivši srbijanski ambasador u Njemačkoj Ognjen Pribićević je ocijenio kako je svako učešće Srbije na regionalnim skupovima dobro, jer je važno učestvovati na sastancima na kojima se govori o situaciji i odnosima u regiji. Ocijenio je i kako nije sasvim jasno na koji način i u kom svojstvu Tadić pozvan na samit, ali da njegovo učešće ne iznenađuje, jer je njegov doprinos regionalnoj saradnji velik.

Profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Predrag Simić ocijenio je da je Tadić na samitu boravio kao polu-privatna osoba i da njegovo prisustvo na skupu nema formu službenog kontakta. Simić smatra kako se najvjerovatnije radi o tome da Tadić želi naglasiti kontinuitet odnosa s predsjednikom Hrvatske Ivom Josipovićem i očuvati ono što je između Beograda i Zagreba postignuto tokom Tadićevog predsjedničkog mandata.

Lider Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović ocijenio je da je za region, Beograd i Prištinu značajan svaki politički gest koji relaksira odnose.

“U tom svetlu treba posmatrati i ono što se dogodilo u Dubrovniku, ali i priznati da je reč o zakasnelom aktu koji bi imao mnogo veći značaj za budućnost srpsko-albanskih odnosa da se dogodio pre nekoliko godina”, rekao je Jovanović.

 

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Da li je legitimno kada papa Franjo Komšića nazove dobrom osobom? Kontić ismijao HDZ: Ubrzano rade na izmjeni Izbornog zakona…

Mnogi su danas komentarisali ovaj sastanak, a među njima je, također, novinar i direktor Mediacentra Boro Kontić. Kontić je...

Možda vas zanima i ovo