Ponedjeljak, 8 ožujka, 2021

Burne reakcije na Tadićev posjet Dubrovniku

Nemojte propustiti

Novalić potvrdio: FBiH kreće u direktnu nabavku vakcina, oformili smo najkompetentniji tim za taj zadatak

Novalić je naglasio da količina vakcina ne može biti veća od 400 hiljada doza, jer naša zemlja računa na...

Preminuo Emdžad Galijašević, bivši gradonačelnik Bihaća

U trci za gradonačelnika Bihaća pobijedio je 2012. godine kao kandidat SDA. Grad Bihać vodio je manje od četiri...

Policija prekinula korona dernek u školi: Učiteljice iz BiH uz muziku uživo slavile 8. mart

Tokom proteklog vikenda pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS kontrolisali su brojne lokale zbog epidemioloških mjera i najviše posla su...

Zasjeda Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH: Hoće li biti restriktivnijih mjera?

Prije nekoliko dana premijer FBiH Fadil Novalić i pomoćnik ministra zdravstva Goran Čerkez kazali su da je epidemiološka situacija...

U Srbiji ocjenjuju neprihvatljivim učešće bivšeg predsjednika na samitu u Dubrovniku i da država time ništa ne dobija.

Rukovanje koje je izazvalo niz reakcija u Srbiji

U prvim reakcijama povodom boravka predsjednika srbijanske Demokratske stranke (DS) i bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića na 7. Croatia summitu u Dubrovniku, u srbijanskoj političkoj javnosti u subotu je ocijenjeno neprihvatljivim, dok analitičari ocjenjuju kako u Tadićevom boravku na samitu nema ničeg spornog, kao i da je riječ o polu-privatnoj posjeti.

Aktuelni srbijanski ministar unutarnjih poslova i mandatar za sastavljanje nove srbijanske vlade Ivica Dačić kazao je kako je sigurno da niko ne može određivati kako će se ko ponašati kada nije državni dužnosnik i da svako ima pravo da privatno ili kao predsjednik stranke funkcionira na način koji smatra dobrim.

”Ja sam lično više puta odbijao učešće na skupovima gdje su bili prisutni predstavnici takozvanih vlasti na Kosovu i Metohiji i zato mislim da stranke ne bi trebale imati različito ponašanje kada su na vlasti i kada su u opoziciji, trebalo bi jasno definirati kakva nam je državna politika. Mislim da se na ovaj način ništa ne dobija, samo se dao legitimitet (kosovskom premijeru) Hashimu Thaciju, imajući u vidu da protiv njega postoje sumnje da je umiješan u trgovinu (ljudskim) organima na Kosovu”, rekao je Dačić.

Podsjetio je kako se Tadić do sada mogao sresti sa Thacijem mnogo puta, ocjenivši kako za Tadića nije dobro što to radi sada.

Protiv izborne volje građana

Politička stranka Nova Srbija, ocijenila je neprihvatljivim sudjelovanje Tadića na samitu u Dubrovniku, navodeći kako je za Srbiju kao demokratsku državu veoma opasno i u suprotnosti s ustavom da je na međunarodnim skupovima, umjesto predstavnika institucija države predstavljaju ”predsjednici stranaka koji se očigledno još uvijek nisu pomirili s izbornom voljom građana Srbije”.

Bivši srbijanski ambasador u Njemačkoj Ognjen Pribićević je ocijenio kako je svako učešće Srbije na regionalnim skupovima dobro, jer je važno učestvovati na sastancima na kojima se govori o situaciji i odnosima u regiji. Ocijenio je i kako nije sasvim jasno na koji način i u kom svojstvu Tadić pozvan na samit, ali da njegovo učešće ne iznenađuje, jer je njegov doprinos regionalnoj saradnji velik.

Profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Predrag Simić ocijenio je da je Tadić na samitu boravio kao polu-privatna osoba i da njegovo prisustvo na skupu nema formu službenog kontakta. Simić smatra kako se najvjerovatnije radi o tome da Tadić želi naglasiti kontinuitet odnosa s predsjednikom Hrvatske Ivom Josipovićem i očuvati ono što je između Beograda i Zagreba postignuto tokom Tadićevog predsjedničkog mandata.

Lider Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović ocijenio je da je za region, Beograd i Prištinu značajan svaki politički gest koji relaksira odnose.

“U tom svetlu treba posmatrati i ono što se dogodilo u Dubrovniku, ali i priznati da je reč o zakasnelom aktu koji bi imao mnogo veći značaj za budućnost srpsko-albanskih odnosa da se dogodio pre nekoliko godina”, rekao je Jovanović.

 

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Novalić potvrdio: FBiH kreće u direktnu nabavku vakcina, oformili smo najkompetentniji tim za taj zadatak

Novalić je naglasio da količina vakcina ne može biti veća od 400 hiljada doza, jer naša zemlja računa na...

Možda vas zanima i ovo