Petak, 25 lipnja, 2021

Bušić: Ustav BiH ne ispunjava evropske standarde

Nemojte propustiti

Foto: Arhiv
Arhiv (Foto: RSE)

Hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu Zdravka Bušić (HDZ RH) istaknula je tokom sinoćnje rasprave u Evropskom parlamentu o Izvještaju o napretku Bosne i Hercegovine u 2013. godini kako podupire načela federalizma i legitimnog predstavljanja.

Kako je Feni saopćeno iz Evropske pučke stranke, Bušić se tokom svoga govora referirala na Miroslava Lajčaka, slovačkog ministra vanjskih poslova i bivšeg visokog predstavnika Evropske unije u BiH, istaknuvši i kako je Lajčak u nedavnom intervjuu poručio da Ustav BiH iz 1995. godine više ne ispunjava evropske standarde.

“Lajčak je nedavno u intervjuu poručio Sarajevu kako Ustav donesen 1995. godine, kao dio mirovnog sporazuma, a kojim je okončan rat u BiH, jednostavno ne ispunjava evropske standarde”, kazala je Bušićeva.

Na kraju je zaključila kako se hrvatski narod osjeća ugroženim i bori se da ne izgubi svoj status konstitutivnog naroda.

Sinoć se u Evropskom parlamentu u Strasbourgu raspravljalo o Izvještaju o napretku Bosne i Hercegovine u 2013. godini. U saopćenji iz Evropske pučke stranke ističe se kako tekst tog izvještaja nije blagonaklon prema političkim elitama u BiH.

“Ovaj izvještaj mogao bi biti prvi korak ka provođenju promjena u BiH, jer se zalaže za evropski model federalizma. Povjerenik Komisije za proširenje Štefan Füle iskazao je nezadovoljstvo stanjem u BiH i kazao kako se samo repriziraju problemi iz prijašnjih godina. Poručio je kako će ostaviti otvorena vrata BiH, ali da će BiH sama morati proći kroz njih”, stoji u saopćenju.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Njemačke stigla jasna poruka Miloradu Dodiku i retrogradnim snagama u BiH: Secesija RS-a produbljuje krizu, od promjena granica nema ništa

Zastupnici su naveli da i danas u BiH vladaju podjele, te da etničke skupine "rade" jedne protiv drugih. Predstavnici vladajuće...

Možda vas zanima i ovo