Ponedjeljak, 26 srpnja, 2021

BZK “Preporod”: RS iz popisa želi izbaciti one koji su pobjegli ispod noža

Nemojte propustiti

Na današnjoj press konferenciji BZK Preporod skrenuta je pažnja na nelegalne zahtjeve koji dolaze iz Republike Srpske, a kojima je cilj iz ukupne populacije izbaciti što više popisanih, navodno nerezidentnih stanovnika, prvenstveno prognanih Bošnjaka iz tog entiteta, piše novinska agencija Patria.

Predsjednik Preporoda Senadin Lavić je kazao će s objavljivanjem podataka biti vidljive razmjere genocida počinjenog u ime velike Srbije ili nekih drugih projekata te da će se pokazati kako je RS nastala genocidom nad Bošnjacima i drugim narodima nesrpske nacionalnosti.

– Vidjet ćemo da su Bošnjaci izbrisani iz mnogih gradova u BiH, Foče, Rogatice, Višegrada, Bratunca, Srebrenice, Prijedora… gdje su bili većina ’91.-’92. godine – istakao je Lavić.

Inače, novinarima su se obratili i Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda te statističar prof. dr. Hasan Zolić.

– Zakon o popisu stanovništva koji smo mi prihvatili ne poznaje pojmove rezidentni I nerezidentni. Da vam pojasnim šta je nerezidentni Bošnjak u varijanti Vlade RS: oni koji su uspjeli pobjeći ispod noža. Ne samo da su uspjeli pobjeći iz jama, logora, nego su se i vratili da se pojave kao sastavni dio strukture stanovništva. Imat ćete podatke, a oni su manje više poznati: da je najveći broj ljudi koji trebaju biti izbrisani dolazi iz mjesta koja su najveća stratišta – kazao je Tokić.

Zolić je, govoreći s aspekta struke kazao da bi brisanje više od 430.000 stanovnika imalo izuzetno negativne posljedice, pogovoto uzimajući u obzir činjenicu da BiH već vlada bijela kuga te da se stanovništvo u velikom broju iseljava.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nešić na rubu živaca uoči sjednice Narodne skupštine: “Od ova tri dana zavisi sudbina Republike Srpske”

Nešić ističe da će DNS na prvom mjestu imati interes srpskog naroda i Republike Srpske Predsjednik DNS-a Nenad Nešić...

Možda vas zanima i ovo