Utorak, 2 ožujka, 2021

Čak 10 posto djevojčica u BiH uda se prije 18.!

Nemojte propustiti

Oštra poruka Željka Komšića: Ko mi ima pravo zabraniti da se krećem zemljom? Ako treba da se tučemo, tući ćemo se…

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić posjetio je jučer Stolac i tom prilikom se...

Šta sve otkrivaju “Transkripti genocida”? Radovan Karadžić kazao da se ne kaje zbog Srebrenice: Poslije ćemo se juriti sa Turcima po šumama

Memorijalni centar Srebrenica završio je istraživački projekat "Genocide papers" ili "Transkripti genocida", koji je praktično skup pretraživih stenograma/transkripata sjednica...

Bosna i Hercegovina danas slavi 1. mart, Dan nezavisnosti

Bosna i Hercegovina danas slavi Dan nezavisnosti, nacionalni praznik koji se obilježava 1. marta svake godine, a kojim se...

Doktor Gavrankapetanović upozorava: Svih šest COVID odjeljenja koje imamo su puni

Doktor Gavrankapetanović je upozorio na opasnost novog vala virusa u BiH koji donosi vrlo kompleksnu kliničku sliku kod pacijenata...

Broj djevojčica koje se udaju prije punoljetstva u našoj zemlji iz godine u godinu sve više raste. Prema podacima UNICEF-a, 10 posto djevojčica u BiH godišnje se uda prije 18. rođendana.

djevojcice

Ovakvoj situaciji najviše pridonosi ekonomska kriza koja primorava siromašne porodice da udaju svoje maloljetne kćerke kako bi ublažile svakodnevne životne muke, odnosno kako bi smanjile broj članova koje trebaju prehranjivati.

Napuštaju školu

Istraživanja Ombudsmena za djecu u BiH pokazuju da je u posljednjih pet godina više od 100 učenica u Federaciji BiH napustilo srednju školu zbog trudnoće i udaje, dok su 74 učenice u Republici Srpskoj učinile isto.

Također, prema podacima Ombudsmena, veliki broj djevojaka živi u vanbračnoj zajednici prije navršene 16. godine i čeka da prijeđe starosnu granicu kako bi mogle podnijeti zahtjev sudu i da im u vanparničnom postupku bude odobreno vjenčanje prije punoljetstva. Najčešće u brak stupaju 17-godišnjakinje koje su u drugom stanju i udaju se za punoljetne muškarce.

Amna Muharemović, šefica Ureda UN Womena u BiH, napominje da je prisustvo maloljetničkih brakova zabrinjavajuće, ali je istovremeno i apel nadležnim službama i institucijama za traženje adekvatnih rješenja. Ona napominje da se posljedice maloljetničkih brakova oslikavaju na cijelo društvo, jer su majke od petnaestak godina istovremeno i same djeca.

– To su djeca koja rađaju djecu i može se očekivati da će i ta djeca, odrastajući u siromaštvu, ostati bez osnovnih elementarnih uvjeta za život. Udajom prije 18. godine djevojke bivaju uskraćene i prilike za daljnjim školovanjem i obrazovanjem – kaže Muharemović.

Inače, UNICEF i UN rane udaje i brakove prije 18. godine oba partnera kvalificira kao povredu ljudskih i osnovnih prava djeteta.

Opasnosti poroda

Stručnjaci vjeruju da djevojčicama prijeti velika opasnost da će biti povrijeđene ili izložene smrti jer im tijela nisu dovoljno razvijena da bi izdržala porod.

Komplikacije pri rađanju su najrasprostranjenije u toj starosnoj skupini i značajno se povećava rizik od smrti, prijevremenog porođaja, smrtnosti dojenčadi, kao i njihove preniske težine.

Također, anksioznost i depresija karakteristične su za djevojke koje maloljetne stupaju u brak te mogu imati posljedice od rane trudnoće koje se mogu prenijeti i na dijete.

Više od 50 miliona djevojčica nevjesta

Premda je udaja maloljetnica zabilježena u cijelom svijetu, pa čak i u najrazvijenijim zemljama, najrasprostranjenija je u podsaharskoj Africi, južnoj Aziji i dijelovima Srednje Amerike.

Najveća stopa dječijih vjenčanja zabilježena je u Bangladešu, gdje se skoro 53 posto djevojčica udaje prije nego što napuni 15 godina života. Slijedi Nigerija, koja je dosegla 38 posto, zatim Čad sa 35 posto te Etiopija i Indija sa 31 posto maloljetnih nevjesta.

Prema Međunarodnom centru za istraživanje položaja žena (ICRW), u svijetu je više od 50 miliona djevojčica nevjesta. Očekuje se da će brojka narasti na 100 miliona u idućoj deceniji.

Također, u svijetu 70.000 djevojčica od 15 do 19 godina, prema UNICEF-u, umire tokom trudnoće i poroda, a opasnost je velika i za novorođenčad, koja imaju više izgleda da budu slabije porođajne težine i nedonoščad.

Udala se u 15. godini

Jedna od najmlađih djevojčica koja se udala krajem prošle godine je i učenica osmog razreda u Srednjobosanskom kantonu. Ona je imala samo 15 godina, dok je njen muž punoljetan. Iako su je roditelji upisali u osmi razred, na većinu školskih časova nije dolazila te je na kraju prvog polugodišta imala više od 300 izostanaka, koje joj je razrednica opravdala nakon što je saznala da se njena učenica udala! Po završetku polugodišta djevojčica je prekinula osmogodišnje školovanje.

 

(Dnevni avaz)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U Srbiji predloženo novo zaključavanje i policijski čas

Član Kriznog štaba Srbije je novinarima poručio da će se u narednim danima Krizni štab ponovo sastati kako bi...

Možda vas zanima i ovo