Petak, 29 rujna, 2023

Čak 30 odsto zaposlenih u UIO BiH do 2030. ide u penziju

Preporučeno

Svega tri odsto zaposlenih u UIO je mlađe od 31 godinu, a prema podacima Uprave u narednih pet godina u UIO će biti penzionisana 362 zaposlena, odnosno 15,08 odsto od ukupnog broja zaposlenih.

Od ukupnog broja zaposlenih u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, čak 44 odsto je starije od 50 godina, a svake godine UIO ostane bez oko 100 radnika zbog penzionisanja ili prekida radnog odnosa, što u budućnosti može predstavljati ozbiljan problem u radu UIO, pišu Nezavisne novine.

“Ovakvo stanje starosne strukture zaposlenih u UIO zahtijeva ozbiljno bavljenje ovom problematikom u cilju blagovremenog obezbjeđivanja stručnih kadrova za obavljanje poslova koji zahtijevaju posebne vrste znanja i iskustva u segmentima iz oblasti indirektnih poreza. To iskustvo se stiče kroz višegodišnji rad na konkretnim poslovima”, navedeno je u Srednjoročnom planu rada Uprave za period od 2023. do 2025. godine.

Upravo se čita:  Gazda iz Sarajeva, radnici nakon otkaza isplatio platu u feninzima: 'Ovako vas poslodavc ispoštuje'

Svega tri odsto zaposlenih u UIO je mlađe od 31 godinu, a prema podacima Uprave u narednih pet godina u UIO će biti penzionisana 362 zaposlena, odnosno 15,08 odsto od ukupnog broja zaposlenih. Imajući u vidu da će u periodu od 2025. do 2030. godine uslove za starosnu penziju ispuniti još 380 zaposlenih, u narednih 10 godina u UIO će samo po osnovu penzionisanja ostati bez 742 zaposlena, što u ovom trenutku čini čak 30 odsto od ukupnog broja zaposlenih u UIO.

“Iz podataka proizlazi da je Uprava za indirektno oporezivanje strukturalno veoma stara institucija”, rekli su nam u UIO.

Osim toga, problemi u radu Uprave za indirektno oporezivanje BiH su i to što informatička oprema nema zadovoljavajuće performanse, niti su razvijeni softveri za rad sa velikim bazama podataka i aplikacijama.

“Veći broj službenih vozila je s obzirom na godinu proizvodnje i veliku pređenu kilometražu upitne tehničke ispravnosti, te je nedovoljan broj vozila za terenski rad”, navodi se u Srednjoročnom planu.

Upravo se čita:  Ovo je mladić koji je sinoć stradao u saobraćajnoj nesreći: Aziz je imao samo 24 godine. S njim u autu su bila još trojica mladića

Kao i prethodnih nekoliko godina, u Upravi za indirektno oporezivanje BiH posebnu pažnju skreću na neadekvatnu opremljenost graničnih prelaza i carinskih terminala. Najteža situacija je na graničnim prelazima Brod, Uvac, Strmica, Šepak, Čepikuće, Novi Grad i u carinskim ispostavama Trebinje i Višegrad. Za opremanje i rekonstrukciju ovih graničnih prelaza Uprava za indirektno oporezivanje BiH u naredne tri godine planira utrošiti 18,8 miliona KM, međutim veliko je pitanje da li će uspjeti obezbijediti taj novac s obzirom na to da se već godinama planiraju te aktivnosti, ali Savjet ministara BiH još nije obezbijedio novac.

Ana Mrnjavac, predsjednica Sindikata radnika UIO, kaže da starosna struktura zaposlenih jeste veliki problem, ali da Sindikat na to ne može uticati.

Upravo se čita:  Potvrđeno: SIPA vrši provjere Christiana Schmidta

“O tome treba voditi računa jer se postavlja pitanje šta će biti za pet godina. U izradi je nova sistematizacija UIO i očekujemo da se ti problemi sa novim kadrovima i novim radnim mjestima riješe. Vjerujemo da će biti dovoljno vremena da se ti novi kadrovi obuče, pripreme i uvedu u poslove”, rekla je Mrnjavac.

Ona ističe i da situacija s odlaskom radnika iz UIO zabrinjava te da Uprava u tom smislu dijeli sudbinu i ostalih institucija na nivou BiH jer je budžet trenutno takav da su plate zaposlenih u entitetskim institucijama mnogo veće.

“Očekujemo da budžet bude usvojen do kraja ovog mjeseca i da se plata poveća, odnosno da se vrati na nivo koji smo imali. Sve ove godine to su ogromna sredstva koja su uskraćena zaposlenima”, naglasila je Mrnjavac.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Izetbegović jedini kandidat za predsjednika SDA, Mehmedović najavljuje: Znak da je Bakir konačno oteo stranku od članstva

Nakon što je Stranka demokratske akcije (SDA) odbila kandidaturu Šemsudina Mehmedovića za predsjednika, on se oglasio putem saopćenja koje...

Možda vas zanima i ovo