Subota, 25 rujna, 2021

Čamdžija: Ne može Dodik izjavom zabraniti bosanski jezik

Nemojte propustiti

Potpredsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske (RS) Kemo Čamdžija izjavio je da ne može predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavom ukinuti bosanski jezik.

– To nije uspjelo nikome, ni Habzburškoj monarhiji, Austro-ugarskoj, pa neće ni Miloradu Dodiku – kazao je Čamdžija za Fenu.

Čamdžija je, komentirajući izjavu predsjednika RS-a Milorada Dodika da ne postoji bosanski jezik i da to ne piše ni u Ustavu RS-a, rekao da je to još jedna od “drskosti koju pokazuju predstavnici institucija RS-a, u ovom slučaju Dodik”.

– On bi trebao da zna da su bosanskim jezikom govorili i Srbi, i Hrvati 1907. godine. Ukazom austrijskog ministra tada je zabranjen bosanski jezik i nacija Bošnjaci – rekao je Čamdžija.

Naglasio je i da bi ministar prosvjete RS-a Dane Malešević trebalo da zna da u Ustavu RS-a stoji da su službeni jezici Republike Srpske jezik srpskog naroda, jezik hrvatskog naroda i jezik bošnjačkog naroda.

– Onda i resorno ministarstvo griješi kada u đačkim knjižicama navode srpski jezik, a ne doslovno jezik srpskog naroda. I to govori da ministar nije u pravu – rekao je Čamdžija.

Smatra da su sve ove izjave plod dešavanja uoči 11. jula kada je počinjen genocid u Srebrenici te reakcije na rezolucije o genocidu.

I potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Senad Bratić rekao je za Fenu da u Ustavu BiH jasno stoji koji su službeni jezici – bosanski, srpski i hrvatski.

U Ustavu RS-a, podsjeća, navedeno je da su službeni jezici – jezik srpskog naroda, jezik hrvatskog naroda i jezik bošnjačkog naroda.

– Nema potrebe onda dodatno komentarisati to pitanje, jer je Ustav najveći akt jedne države. Komentarisanje pojedinaca onda treba da bude u skladu s Ustavom – naglasio je Bratić.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske tvrde da su škole u tom bh. entitetu, uvodeći bošnjačim učenicima u đačke knjižice „bošnjački jezik“, u umjesto ranijeg termina „bosanski jezik“, postupile na osnovu Ustava RS “poštujući tvorbena pravila srpskog jezika”.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U BiH počinje EUFOR-ova vježba ‘Brzi odgovor 2021’

Tokom vježbe bit će izvršena provjera vojnika prema različitim scenarijima kako bi se ispitala njihova reakcija i utvrdilo da...

Možda vas zanima i ovo