Petak, 27 siječnja, 2023

Policija i carina mu upali u dvorište dok je pekao rakiju: Oduzeli mu skoro 1.500 litara domaće šljivovice

Nemojte propustiti

Tokom provjere utvrđeno je da je rakija proizvedena ove jeseni uz kupnju šest tona šljiva od tri čovjeka iz požeškoga kraja.

Kriminalistička policija i carinici upali su na imanje muškarca iz okolice Požege u Hrvatskoj kojeg je netko prijavio da nelegalno peče rakiju.

Obavljen je trošarinski nadzor te je zatečen kotao za pečenje rakije zapremine 95 litara i 1490 litara šljivovice u velikim pvc posudama. Tokom provjere utvrđeno je da je rakija proizvedena ove jeseni uz kupnju šest tona šljiva od tri čovjeka iz požeškoga kraja.

Dana 14. decembra 2022. godine ovlašteni carinski službenici Službe za nadzor Carinskog ureda Slavonski Brod u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave požeško-slavonske, Službe kriminalističke policije privremeno su oduzeli 1490 litara nelegalne rakije šljivovice, navodi policija.

Foto: Carina.hr

Izvršen je trošarinski nadzor kod fizičke osobe državljanina RH te je zatečen kotao za pečenje rakije zapremine 95 litara i 1490 litara rakije šljivovice u velikim PVC posudama.

Tijekom provjere utvrđeno je da je rakija proizvedena tijekom 2022. godine uz prethodnu kupnju 6 tona šljiva od 3 različite fizičke osobe.

Policija navodi kako je alkoholno piće privremeno oduzeto, a slijedi izdavanje prekršajnog naloga i donošenje rješenja o obračunu trošarine na etilni alkohol.

Foto: Carina.hr

Trošarinska osnovica na etilni alkohol je jedan hektolitar čistog alkohola izraženog u volumnim postocima. Trošarina na etilni alkohol plaća se u iznosu od 6000 kuna po hektolitru čistog alkohola.

Izračunali smo koliko će gazda iz požeškog kraja na koncu morati platiti.

Uz pretpostavku da njegova šljivovica ima 40-ak volumnih postotaka alkohola, ukupna trošarina za gotovo 1500 litara iznosila bi oko 36.000 kuna. To znači da će po litri morati platiti otprilike 24 kune. Osim toga, slijedi mu i prekršajna kazna.

Foto: Carina.hr

Interesantno za vas

Izdvajamo

Mostarac doživio šok kod bankomata kada je dizao plaću, htjela mu se p(r)odati za 30 KM: ‘Je li moguće da se to događa u...

- Ostao sam zatečen, je li moguće da se to događa u centru grada? Da siromaštvo i potreba mogu potaknuti...

Možda vas zanima i ovo