Petak, 17 rujna, 2021

Čavara: Bošnjački nacionalizam u celofanu vodi nestanku BiH

Nemojte propustiti

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara smatra da je bošnjački nacionalizam umotan u celofan građanskog – put u nestanak ovakve BiH i njenu totalnu disoluciju.

“Takav radikalizam, unitarizam, tjera Srbe u otcjepljenje, a Hrvate u treći entitet”, rekao je Čavara za Nezavisne novine.

Govoreći o višemjesečnoj blokadi FBiH, Čavara kaže da je ovdje riječ o teškoćama u funkcionisanju parlamentarne većine, navodeći da postoji nesporna činjenica da SDA po različitim pitanjima glasa zajedno sa opozicijom, a u drugim pitanjima nastoji da pridobije članice parlamentarne većine i da glasa s njima.

“SDA radi tako da provede sve što je u njenom interesu, a zanemaruje interese svojih partnera u vlasti. Imamo situaciju da se nameću takva pitanja zbog kojih do izražaja dođe nacionalizam, koji nije dobar”, naglasio je Čavara.

Komentarišući mogućnost neusvajanja budžeta FBiH, Čavara je rekao da u takvoj situaciji postoji ustavna odredba koja nalaže predsjedniku FBiH da raspusti oba doma Parlamenta, ukoliko ne usvoje budžet do početka budžetske godine.

“Moramo prestati da se bavimo glupostima i nekim mahinacijama kao što su prefiksi javnih preduzeća i to ostaviti za neka druga vremena. Ono što je rečeno u Vašingtonskom sporazumu, Herceg-Bosna je dio FBiH, i da je ravnopravnost ugrađena kroz Mirovni sporazum u Vašingtonu”, napomenuo je Čavara.

On je rekao da ukoliko se ustanovi da parlament ne može funkcionisati i ukoliko će jedan narod nametati rješenja i ustavne promjene drugima, onda ova “rogobatna stavka” u Ustavu FBiH treba biti sprovedena i nije toliko “teška” koliko je teška ova druga situacija.

“Ako će spriječiti dalje sukobe i dalju eskalaciju nacionalizma koja će nas još više udaljiti jedne od drugih, onda je bolje realizovati ovu odredbu Ustava i raspustiti Parlament FBiH”, istakao je Čavara.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Milorad Dodik Bosnu i Hercegovinu ne smatra svojom državom, a plaću prima od novca bh. građana

Milorad Dodik, ne propušta priliku da se odriče BiH. Iste one zemlje u kojoj živi, gdje mu je imovina...

Možda vas zanima i ovo