Subota, 27 studenoga, 2021

Čavara: Ne ruši Dodik državu, možda su isprovocirani… – Mislim da je to trebalo završiti sa tri entiteta

Nemojte propustiti

Kako kaže Marinko Čavara, visoki predstavnik u BiH nije donio skoro nijednu odluku pozitivnu i povoljnu za Hrvate u BiH.

Ukoliko ne bude ubrzo spremnosti za razgovor i dogovor bojim se da će se politički akteri toliko udaljiti jedni od drugih da će taj dogovor i razgovor biti puno teži, satra Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH.

Na pitanje zabrinjava li ga trenutna politička situacija i ustavna kriza u državi, odgovara: “Koga normalnog ne zabrinjava”, te dodaje kako “određeni politički procesi koji teku, kojim Vlada upravlja, određeni politički procesi na državnoj razini koji su jasno kompleksni, upućuju na to da idemo u jednom smjeru koji nije dobar”.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a, prema njegovim riječima, ne ruši državu.

– Možda su samo isprovocirani oni koji imaju entiet Republiku Srpsku, što mislim da nije pravedno da jedan narod dobije entitet i u nazivu i sadržaju i po sastavu pučanstva, a da druga dva naroda budu u FBiH u jednom entitetu. Mislim da je to trebalo završiti sa tri entiteta, puno bi se bolje i lakše slagali. U ovom trenutku ne mogu podržavati nešto što se radi, što nije dogovor i razgovor. Da li opravdano sa Dodikove strane, u to ne bih ulazio. Mislim da treba i Miloradu Dodiku i svim drugim političkim akterima puno više spremnosti za razgovor i dogovor. Mislim da oni koji misle da mogu napraviti u ovoj fazi, bez razgovora i dogovora, uz neke sulude poteze koje je povlačio visoki predstavnik Inzko na samom odlasku, jako je upitno. Znači napraviti takav jedan potez u kojem ćete omogućiti da se stalno tužakamo i nešto prebiremo. To je nešto što su davno sudovi presudili, što je egzaktno i mislim da nije dobro, kaže Čavara te dodaje da je Inzkov potez napravio dar mar u državi.

– Tad su krenule ove aktivnosti iz RS-a svih stranaka. Stalno dobijamo poruke i od političkih elita iz Sarajeva kako nisu spremni za razgovor. U prošlosti smo imali da su visoki predstavnici reagirali onako kako želi određena struktura. Mi ćemo gurati, praviti probleme a onda ćemo čekati reakciju međunarodne zajednice da nekoga kazni, pa ćemo mi brati plodove. Mislim da je to vrijeme iza nas, smatra predsjednik FBiH.

Kako kaže, visoki predstavnik u BiH nije donio skoro nijednu odluku pozitivnu i povoljnu za Hrvate u BiH.

Čavara, kako prenosi federalna.ba, smatra da nije dobar put kojim se krenulo bez spremnosti za razgovor i dogovor.

– Ovo što radi RS, oni očigledno da žele se maksimalno zaštite u poziciji Republike Srpske i dominaciji jednog naroda. S druge strane, imamo situaciju političkog Sarajeva koje u ovoj situaciji uopće nije spremno za razgovor. Pa onda se stavljaju uvjeti. Mislim da je to put koji će nas svaki dan uputiti na ovakve stvari, da će ih biti sve više i više. Mislim da nam je vrijeme neprijatelj. Nije dobro što se radi nešto bez dogovora sa drugima, ističe Čavara.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Palmer najavio teške pregovore: Pred bh. liderima su teške odluke

Američki predstavnik za reformu Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini Metju Palmer (Matthew Palmer), koji u subotu (27. novembra)...

Možda vas zanima i ovo