Srijeda, 4 listopada, 2023

Čavušoglu: Ako hoće u NATO, Finska i Švedska da prestanu da podržavaju teroriste

Preporučeno

Stav Turske može predstavljati prepreku jer svaka odluka o proširenju NATO zahtijeva jednoglasno odobrenje svih 30 država članica.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je danas da Švedska i Finska moraju da prestanu da podržavaju teroriste u svojim zemljama, pruže jasne bezbjednosne garancije i ukinu zabranu izvoza Turskoj u trenutku dok traže članstvo u NATO.

Upravo se čita:  Velika prognoza za zimu: Evo kada bi mogao pasti prvi snijeg i gdje će ga biti najviše

U razgovoru sa turskim novinarima nakon sastanka ministara inostranih poslova država članica NATO u Berlinu, on je rekao da Turska nikome ne prijeti, ali ističe podršku Švedske kurdskoj militantnoj grupi Radničkoj partiji Kurdistana (PKK), prenio je Reuters.

U Turskoj je PKK proglašena terorističkom organizacijom.

Finska je danas potvrdila da će podnijeti zahtjev za članstvo u NATO, a očekuje se da će i Švedska slijediti njen primjer, kao odgovor na ruski napad na Ukrajinu. Stav Turske, međutim, može predstavljati prepreku jer svaka odluka o proširenju NATO zahtijeva jednoglasno odobrenje svih 30 država članica.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Mladi Tiktoker “poludi” na pitanje kako Hercegovci mogu biti Hrvati: “Nisam ja Bosanac. U školi sam učio na hrvatskom a ne bosanskom jeziku”

Hrvoje Dadić je Tiktoker iz Hercegovine koji studira u Splitu. Kaže da “poludi” na pitanje: Kako to da Hercegovci...

Možda vas zanima i ovo