Četvrtak, 9 prosinca, 2021

CCI: Promijeniti definiciju nezaposlene osobe

Nemojte propustiti

802fb5816eab89700dfe612f064d9173

Nevladina organizacija Centri civilnih inicijativa (CCI) organizirala je danas u Sarajevu, u okviru svoje kampanje “Posao narodu”, uličnu akciju kojom promovira mogućnosti unaprjeđenja rada javnih službi za zapošljavanje.

Projekt koordinator CCI-a Zoran Adžaip izjavio je da su njihove analize pokazale da postoji mnogo uzroka visoke stope nezaposlenosti u BiH, među kojima su nepostojenje jasnih planova zapošljavanja, nesuklađenost obrazovnog sistema s tržištem rada, te nemogućnost rada javnih službi za zapošljavanje.

– Izdvojili smo tri bitna segmenta unaprjeđenja rada službi za zapošljavanje, koji će biti dostavljeni kao amandmani na Zakon o posredovanju u zapošljavanju, a to su definicija nezaposlene osobe po međunarodnim standardima, zatim pravednija naknada za nezaposlene i one koji ostanu bez posla, te izmještanje servisiranja zdravstvenog osiguranja iz službi za zapošljavanje – naveo je Adžaip.

On je pojasnio da je trenutno na evidencijama nezaposlenih u BiH 550.000 osoba, ali da najmanje polovina tih ljudi ne traži posao već su se prijavili zbog ostvarivanja drugih prava, te bi primjenom definicije nazaposlene osobe koja se koristi na zapadu, a to su samo oni koji aktivno traže posao, stopa nezaposlenosti u BiH bila znatno manja, oko 20 posto.

Adžaip je naglasio da na zapadu jedna osoba u službi za zapošljavanje opslužuje oko 300 nezaposlenih, dok je u Federaciji BiH taj odnos jedan prema 1.300, te su uposlenici službi opterećeni pasivnim mjerama zapošljavanja.

– Izmještanjem servisiranja zdravstvenog osiguranja iz službi za zapošljavanje njihovi službenici bi bili značajno rasterećeni i mogli bi se posvetiti aktivnim mjerama zapošljavanja – smatra Adžaip.

U okviru kampanje CCI-a “Posao narodu” sutra će na Ilidži biti održan okrugli sto o reformi politika zapošljavanja i prezentacija Izvještaja o monitoringu rada javnih službi za zapošljavanje.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U Washingtonu se sastali Denis Zvizdić i Matthew Palmer

"Saglasili smo se da u izmjenama izbornog zakona treba naći demokratsku ravnotežu kolektivnog i individualnog, uz obavezno jačanje integriteta...

Možda vas zanima i ovo