Ponedjeljak, 17 siječnja, 2022

Čedomir Jovanović uputio oštru poruku Miloradu Dodiku

Autor:Fonet

Nemojte propustiti

“Mir u Bosni uvijek je značio i mir u regionu. A svako poređenje Kosova sa Bosnom svakako ne pomaže našim naporima da održimo stabilnu situaciju u zemlji”, upozorio je Jovanović.

Postala je praksa da, svaki put pred ključne susrete predsjednika Srbije sa svjetskim zvaničnicima, Milorad Dodik pokušava da nametne pitanje Republike Srpske (RS) kao centralno, smatra predsjednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović i upozorava da stavljanje u isti koš RS i Kosova danas samo može da šteti interesima Srbije.

Dodik “na ovaj način samo završava ono što Karadžić nije stigao tokom rata u Bosni”, ukazao je u saopštenju Jovanović, ali je priznao i da okolnosti nisu iste kao devedesetih.

Ipak, prema njegovom mišljenju, “može da se povuče paralela u jednoj stvari – i onda i sada srpsko rukovodstvo u RS može da nanese nemjerljivu štetu samoj Srbiji”.

“Karadžić je svojevremeno okrenuo leđa Miloševiću, a sva je prilika da i Dodik koristi svaku šansu da uzdrma našu stabilnost poređenjem statusa Kosova i RS”, predočio je Jovanović.

On misli i da “Dodik nije jedini koji preko naše kičme pokušava da dođe do političkih poena” i ukazuje da je “Srbija stalno u makazama između Srba sa one strane Drine, ali i Srba iz Crne Gore”.

“Podrazumijeva se da budemo pažljivi u odnosima sa njima, ali ne i da dopustimo da nas uvuku u sukobe sa susjedima, tražeći da se miješamo u njihova unutrašnja pitanja”, objasnio je Jovanović.

Prema njegovom viđenju, od Srbije se očekuje da se zvanično odredi po aktuelnim pitanjima i u Bosni i u Crnoj Gori, što “ne smijemo sebi da dozvolimo”.

“Srbi iz današnje Srbije su u prošlosti bili najveća prijetnja po region. Danas je obrnuto. Najveća pretnja za mir na Balkanu danas su upravo Dodik, ali i crnogorski litijaši i partije koje stoje iza njih”, uveren je Jovanović.

Kako je ilustrovao, u Crnoj Gori se na litijama otvoreno traži napuštanje evropske politike, pjeva o Kosovu i negira crnogorska državnost.

“Naravno da se to ne odnosi samo na Đukanovića, već se šalje i jasna poruka Vučiću šta se od njega očekuje u pregovorima sa Prištinom”, smatra Jovanović.

Obaveza državnog vrha Srbije, prema njegovom stavu, “jeste da uvijek ponovi da se ne miješa u unutrašnja pitanja BiH ili Crne Gore, da pokuša da zaštiti interese Republike Srbije svaki put kada se pomene status RS i nezavisnost Crne Gore”.

Mi to i činimo, ali svaki takav razgovor deluje kao gašenje požara benzinom. Pored sačuvanog mira, koji jeste najbitniji, nas takvi pritisci uvijek dodatno slabe, ali i koštaju, tvrdi Jovanović.

Kako je obrazložio, “jedno je briga o nacionalnim interesima u regionu, a sasvim drugo to što Milorad Dodik uvijek iskoristi priliku da tu brigu o Srbima u regionu dobro naplati, a litijaši da nas vrate u vreme sukoba sa Albancima”.

“Mir u Bosni uvijek je značio i mir u regionu. A svako poređenje Kosova sa Bosnom svakako ne pomaže našim naporima da održimo stabilnu situaciju u zemlji”, upozorio je Jovanović.

On smatra da je možda vrijeme da “država zauzme oštriji stav prema Miloradu Dodiku, kako svi državljani Republike Srbije ne bi bili taoci nepromišljene politike srpskog člana Predsedništva BiH”.

“A sigurno je došlo vreme da kosovski čvor rješavamo, bez obzira na upozorenja koje čujemo od prosrpskih stranaka u Crnoj Gori”, ocijenio je predsednik LDP.

I, na kraju krajeva, zaključio je Jovanović, “možda je vrijeme da jasno stavimo do znanja i regionalnim i međunarodnim partnerima da se srpska politika kreira u Beogradu, a ne u Banjaluci ili na litijima u Crnoj Gori, i da to učinimo dok ne bude kasno”.

Više s weba

Izdvajamo

Da li je legitimno kada papa Franjo Komšića nazove dobrom osobom? Kontić ismijao HDZ: Ubrzano rade na izmjeni Izbornog zakona…

Mnogi su danas komentarisali ovaj sastanak, a među njima je, također, novinar i direktor Mediacentra Boro Kontić. Kontić je...

Možda vas zanima i ovo