Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Čeka li Balkan ledeni talas?

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Biljana Vraneš, jedina diplomirana meteorologinja na srbijanskim televizijskim kanalima za “Blic” je govorila o neobičnoj zimi koja je pogodila naš planet.

– Ledeni val u Americi se polako povlači. Vraća se hladan zrak u polarnu oblast. To što se dogodilo iznad Sjedinjenih Američkih Država (SAD) može se dogoditi bilo gdje na sjevernoj Zemljinoj polutki. Prelio se hladan zrak iz oblasti Sjevernog pola. On bi trebao tamo ostati, ali je popustila mlazna struja koja predstavlja svojevrsni bedem i štiti umjerene širine od prodora hladnog zraka s krajnjeg sjevera planeta. Prije dvije godine dogodilo se tako nešto i na ovim prostorima. Sjetimo se ledenog vala koji je potrajao tri sedmice u februaru 2012. godine, kazala je ova meteorologinja.

Na pitanje može li se takvo nešto ponoviti, ona je odgovorila kako smo za sada zaštićeni od oštre zime.

– Mi smo za sada zaštićeni od oštre zime. Međutim, postoji neko uravnoteženje u prirodi, tako da nakon dugog toplog razdoblja – nailazi hladno. Hoće li se priroda uravnoteživati tijekom ove zime ili će nam možda naspram relativno tople zime podariti ne baš tako toplo ljeto ili možda čak svježe ljeto za ovo naše podneblje, to ćemo vidjeti, odgovorila je Vraneš.

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Tragedija u BiH: Poznat identitet poginulih mladića, bavili se sportom

Poznat je identitet stradalih mladića u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila sinoć oko 22:00 sata na magistralnom putu M-106...

Možda vas zanima i ovo