Petak, 27 siječnja, 2023

Čeka se konstituirajuća sjednica Doma naroda PFBiH, još nisu poznata imena za rukovodstvo FBiH

Nemojte propustiti

Nakon što Parlament zaprimi uvjerenja o dodjeli mandata sjednica će biti zakazana.

Centralna izborna komisija BiH u utorak 20. decembra izvršila je popunu četiri nedostajuća delegata i to jednog u Klubu Srba i tri u Klubu Ostalih Doma naroda Parlamenta FBiH. Prema izmjenama Izbornog zakona i Ustava FBiH Klubovi Bošnjaka, Hrvata i Srba broje po 23 delegata, a Klub Ostalih 11.

Još uvijek nije zakazana konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, a očekuje se da to bude do kraja naredne sedmice.

Nakon što Parlament zaprimi uvjerenja o dodjeli mandata sjednica će biti zakazana.

“Na toj konstituirajućoj sjednici trebali bi biti verificirani mandati izaslanika, izabrano novo rukovodstvo Doma”, kazao je Tomislav Martinović predsjedavajući Doma naroda koji će voditi prvu konstituirajuću sjednicu.

Dodao je kako očekuje da će Klubovi naroda federalnog Doma naroda na konstituirajućoj sjednici imati iskristalizirane prijedloge za predsjednika i dopredsjednike FBiH, koje onda treba potvrditi Zastupnički i Dom naroda.

Izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH, koje je nametnuo visoki predstavnik Cristian Schmidt predviđaju da najmanje 11 delegata iz bošnjačkog, hrvatskog i srpskog kluba predlaže kandidate za tročlano Predsjedništvo FBiH, koje onda trebaju potvrditi oba doma Federalnog parlamenta. Izabrani čelnici FBiH između sebe potom biraju predsjednika i dva dopredsjednika FBiH.

HDZ BiH je već najavio da će predložiti Lidiju Bradara koju već nazivaju predsjednicom FBiH.

Većinu u Klubu Srba imaju koalicioni partneri osmorka sa HDZ-om i SNSD-om, ali ime kandidata za predsjednika/potpredsjednika još nije poznato iako se spominjalo nekoliko imena u javnosti pa i ime Vojina Mijatovića, potpredsjednika SDP-a.

S obzirom da SDA ima 12 delegata u Klubu Bošnjaka, a Osmorka 10, DF 1, jedino ta politička stranka ima kapacitet da predloži kandidata. U opciji je nekoliko kandidata, te bi stranka uskoro trebala otkriti ime kandidata ili kandidatkinje.

Iako je osmorka tražila od DF-a i predsjednika DF-a Željka Komšića da jedan delegat kojeg ova stranka ima u Klubu Bošnjaka bude presudan kako bi Osmorka mogla predložiti kandidata, Komšić je poručio da to neće uraditi i da ne računaju na taj scenario.

S drruge strane istakao je da nije nikakav problem da im delegati DF-a pomognu u Klubu Srba jer je i SDP pomogao da se izabere Milan Dunović iz DF-a za potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Benjamin nije prijavio šest kutija Marlbora pa dobio 540 eura kazne: Hrvati žestoko kaznili vozača iz Bosne i Hercegovine

Iz Carinske uprave Republike Hrvatske potvrdili su navedeni prekršaj te obrazložili nalog koji je uručen bh. vozaču Redakciji portala Crna-Hronika...

Možda vas zanima i ovo