Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Čeka se novac za nastavak obnove Ferhadija džamije u Banjoj Luci

Preporučeno

Uz obnovu banjalučke džamije Ferhadije u toku su i radovi na Ferhat-pašinom turbetu, ali od priliva finansijskih sredstava, koji zasad nije zadovoljavajući, zavisit će i završetak predviđenih poslova.

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka Kasim Mujičić apelira u izjavi za Agenciju FENA na sve one koji su obećali da i realiziraju pomoć kako za obnovu Ferhadije, tako i Ferhat-pašinog turbeta koji se obnavlja po svim važećim principima rekonstrukcije objekata od kulturno-historijskog značaja.

-Ove godine imali smo dosta toga planiranog da uradimo. Međutim, nedostatak sredstava ograničava i mogućnost realizacije tih naših planova – kaže Mujičić.

Kada je u pitanju Ferhat-pašino turbe, podsjeća da su dobili donaciju od Vlade Unsko-sanskog kantona i radovi su počeli, a do danas su postavljeni svi kameni doprozornici i željezni demiri na prozorima te se nastavlja sa zidanjem kamenih lukova iznad prozora i zidanje zida turbeta do pod prvi kameni vijenac.

Arhiv
Arhiv

Paralelno sa zidanjem osnovne geometrije zidova turbeta, zida se i glavni ulaz-portal turbeta.

-Međutim, ni Ferhat-pašino turbe se neće moći realizirati jer nas zbog finansijske situacije ni Vlada Usko-sanskog kantona ne može “pratiti“ onako kako je planirala. Od priliva sredstava i zavisi kada će se ti poslovi završiti – rekao je Mujičić, koji ipak izražava očekivanje da bi se obnova turbeta trebala završiti ove godine.

U planu je da se za oko mjesec dana s Ferhadije skine cerada i da ta džamija dobije svoj nekadašnji vanjski izgled.

Ali, opet zbog nedostatka sredstava, neće moći početi ništa od unutrašnjih radova.

-Ovo što smo dosad isplanirali, da pokrijemo limom džamiju i skinemo ceradu, to ćemo i uspjeti uraditi – precizira Mujičić za Fenu i ističe da će od donacije Federalnog fonda za ekologiju završiti i vodovodnu i kanalizacionu mrežu.

U Medžlisu Islamske zajednice Banja Luka ponovo pozivaju sve one koji su im obećali sredstava da i uplate novac da bi bila obnovljena ova džamija.

Već treću godinu nijednu marku nisu dobili od Vlade RS-a, a ne mogu se pohvaliti, kako navode, ni većom pomoći od federalne izvršne vlasti.

(Fena)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Dedo Šemso tuguje za suprugom: Ne dam da diraju njene stvari, stajaće dok sam živ

Dedo Šemso iz Sarajeva prije tri mjeseca izgubio je suprugu. Sa suzama u očima otvara vrata njene sobe i...

Još vijesti za vas