Subota, 1 travnja, 2023

Čeka se odluka Baraka Obame: SAD spremne za vojnu operaciju u Siriji?

Nemojte propustiti

Pentagon je spreman da provede vojnu opciju u Siriji ukoliko tako odluči predsjednik Barak Obama, rekao je američki sekretar odbrane Chuck Hagel.

”Predsjednik Obama je tražio od ministarstva odbrane da pripremi opcije za sve slučajeve. Mi smo to uradili i spremni smo da provedemo svaku opciju, ako on odluči da primijeni neku od njih”, rekao je Hagel novinarima tokom posjete Maleziji.

Istovremeno američki državni sekretar John Kerry razgovarao je sa šefom sirijske diplomatije Validom al-Mualamom i rekao mu da je sirijska vlada trebalo da dozvoli inspektorima UN na terenu da pristupe mjestu gdje je navodno izveden napad hemijskim oružjem.

Državni sekretar SAD je, pored toga, naglasio da je od zapovjednika pobunjeničke Slobodne sirijske vojske dobio čvrsta uvjerenja da će se postarati za sigurnost istražitelja UN u pogođenim oblastima, javlja Fena.

Kerry je razgovarao s kolegama u Saudijskoj Arabiji, Jordanu i Turskoj i u svim tim razgovorima naglasio da je važno da se brzo utvrde činjenice, kazao je zvaničnik State departmenta.

Obama i njegovi vodeći savjetnici za odbranu i nacionalnu sigurnost detaljno razmatraju na koji će način reagovati na tvrdnje sirijske opozicije da je režim upotrebio hemijsko oružje u napadu izvedenom u predgrađu Damaska u srijedu i usmrtio na stotine ljudi.

Predsjednik SAD se, u međuvremenu, složio s britanskim premijerom Dejvidom Kameronom da bi, u slučaju da su te tvrdnje tačne, bio neophodan “ozbiljan odgovor”.

S druge strane, najnovije ispitivanje javnog mnjenja pokazuje pad podrške za američku intervenciju u Siriji koju bi sada podržalo tek devet posto Amerikanaca, a protivi joj se njih čak 60 posto.

Rezultati ankete agencije Ipsos pokazuju da bi, u slučaju da se dokaže da je sirijski režim zaista upotrebio hemijsko oružje, intervenciju podržalo 25 posto Amerikanaca, a protiv bi bilo 46 posto.

Ilustracija
Ilustracija

(Radiosarajevo.ba)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Keramičar Hasad Gvozden odlučio ostati u BiH: Ne žalim što sam ostao, imam mnogo posla!

Hasan je neko vrijeme razmišljao o odlasku u Njemačku. Čekajući dokumentaciju za iseljenje, prijavio se na obuku „Započni svoj...

Možda vas zanima i ovo