Nedjelja, 28 veljače, 2021

Čekaj 9 mjeseci na magnetnu rezonancu, ko ti je kriv što nisi Brega

Nemojte propustiti

Preminuo je Milan Bandić

ZAGREB - O detaljima, terminu pogreba, održavanju komemorativnog skupa, kao i ostalim informacijama vezanim uz ovu tužnu vijest, javnost...

“Neophodno je uvođenje poreza na luksuz… Ako neko kupi automobil za 200.000 KM, logično je da ne treba plaćati obični porez”

- Neophodno je uvođenje poreza na luksuz. Prije svega su to skupa alkoholna pića, luksuzni automobili... Ako neko kupi...

Hrvatski branitelji protiv izgradnje džamije Alija Izetbegović: Asocira nas na progone i etničko čišćenje

Nazvati vjerski objekt po Aliji Izetbegoviću, naglašavaju predstavnici udruženja proizašlih iz Domovinskog rata Bugojna, neprimjereno je iz više razloga...

Dr. Dragan Stevanović: Ovo nije “gripica” nego ozbiljna bolest; U karijeri nisam vidio veći broj teško oboljelih

Dr. Dragan Stevanović je kazao da za 30 godina nije vidio veći broj teško oboljelih. Mi smo upozoravali da se...

Ako ste ikada morali uraditi neki od snimaka na Klinici za radiologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, ili je to morao neko od vaših bližnjih, onda znate da vam nije preostajalo ništa drugo nego da čekate mjesecima. Nije to neka nepoznanica, ovo se, nažalost, dešava već godinama, ali se ništa i ne mijenja godinama.

Pitali smo u Kliničkom centru zašto je situacija još uvijek takva i koliko se dugo čeka na pojedine snimke. Ukratko, ništa se nije promijenilo, a izgleda da i neće. Najduže se, kažu u KCUS-u, čeka na magnetnu rezonancu i to do sedam mjeseci.

U KCUS-u također tvrde da se na CT glave čeka od tri do sedam dana, na CT kičme pacijenti na liječenju u KCUS-u idu odmah, dok ambulantni pacijenti čekaju do četiri mjeseca. Kažu, na RTG pluća se ne čeka, jer na snimanje idu samo klinički pacijenti, dok ambulantni na snimanje idu u domove zdravlja.

Na kontrolne preglede ultrazvuka dojke se čeka do šest mjeseci, a ako postoje sumnje o mogućem malignitetu snimak se radi odmah. Za mamografiju dojke se čeka također šest mjeseci na kontrolne preglede, a ako se sumnja na tumor, čeka se do sedam dana.

Na ultrazvuk abdomena nema čekanja, jer se on radi samo kliničkim pacijentima, dok se ambulantni moraju obratiti u domove zdravlja. Na punkciju dojke se čeka do sedam dana. Magnetna rezonanca muskuloskeletnog sistema se čeka do dva mjeseca, toraks također dva mjeseca, urološka magnetna rezonanca se čeka od 15 dana do mjesec, neurodijagnostika se čeka od 15 dana do sedam mjeseci, što zavisi od priloženih nalaza, navode u KCUS-u.

Da se na pojedine snimke čeka i devet mjeseci pokazuje primjer ove Sarajke. Naime, kako se vidi na priloženoj uputnici, njoj je 10. jula zakazan termin za magnetnu rezonancu kičme, a termin je 8. aprila naredne godine.

U KCUS-u napominju da je ovaj klinički centar tercijarna medicinska ustanova i ima zadatak da prvo zbrinjava najkomplikovanije i najteže pacijente, što može često dovesti i do pomjeranja termina na listama čekanja.

Bit će onda da je Goran Bregović bio veoma hitan slučaj, kada je prije nekoliko mjeseci, zahvaljujući poznanstvu sa federalnim ministrom zdravstva, SDP-ovcem Rusmirom Mesihovićem, došao odmah na red za CT glave. Ako ste se na trenutak zabrinuli za Bregovića, nema potrebe, on je u odličnom zdravstvenom stanju, kako je poznato, održao je i koncert u “državi za čovjeka” nakon posjete KCUS-u. A građani BiH će i dalje čekati mjesecima na snimke poput ovih.

 

(Bh-index/Klix.ba){nomultithumb}

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Krenuo lov na sezonske radnike iz BiH: “Glavni konobar ima platu oko 1.000 eura”

Menadžer marketinga portala za zapošljavanje Mojposao.ba, kazala je da je na njihovom portalu nedavno objavljeno više oglasa za sezonske...

Možda vas zanima i ovo