Subota, 27 studenoga, 2021

Čengić: Nikšić je zakasnio sa uvođenjem samodoprinosa za ugrožene

Nemojte propustiti

140525029

Vlada Federacije BiH zakasnila je sa uvođenjem samodoprinosa za pomoć ugroženima u poplavama – izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria Safudin Čengić, predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH.

Naime, Vlada Federacije BiH usvojila je prije četiri dana paket od tri zakona za pomoć ugroženima od poplava, a koja će, kako saznaje, novinska agencija Patra veoma brzo aktivirati finansijsku pomoć, ponajviše iz unutrašnjih rezervi veću od 200 miliona maraka!

No, jednim od tri zakona se uvodi i samodoprinos zaposlenih za pomoć ugroženima. Prema ovom rješenju svi zaposleni, osim onih koji se izjasne da to neće, će davati dio novca za pomoć. Budžetski korisnici i uposleni u javnim preduzećima i svim firmama i institucijama vezanim za vlasti će tokom pola godine izdvajati dnevnicu, a ostali uposleni po 1% plaće.

– Očekivao sam da predstavnici budžetskih korisnika i uposlenika u javnim preduzećima prvi reagiraju i daju svoj doprinos. Ali to se nije desilo – rekao je Čengić.

– S druge stane, mnoge firme su se samoinicijativno organizirale i izdvojile značajna sredstva za pomoć poplavljenim područjima već prvih dana katastrofe – dodao je on.

On kaže da je svjestan situacije da su radnici u teškoj situaciji, da su opterećeni kreditima i da nemaju plaće kakve bi željeli imati svi, ali je situacija u zemlji takva da se sada svi moraju solidarisati i pomoći kako bi se problemi u zemlji, izazvani poplavama i klizištima koje su u maju zahvatile navjećio dio BiH, što prije prevazišli, piše Patria.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Gorica Dodik poručila Drašku Stanivukoviću: Doći će snimak na red

"Termin rušenja 'Kajak terase' je subota u 15 sati. Naša misija je vratiti našim građanima i Banjoj Luci sve...

Možda vas zanima i ovo