Nedjelja, 28 studenoga, 2021

Čengić: Svakodnevno pristižu DNK nalazi za žrtve pronađene u Tomašici

Nemojte propustiti

Arhiv
Arhiv

Institut za nestale osobe BiH primio je više desetina DNK nalaza koji se odnose na žrtve pronađene u najvećoj masovnoj grobnici na ovim prostorima Tomašici, na području Prijedora.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je danas Feni da iz laboratorije Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) DNK nalazi pristižu svakodnevno.

Po njenim riječima, do sada je pristiglo oko 80 nalaza i ostvareni su kontakti s obiteljima čiji su članovi pronađeni u masovnog grobnici Tomašica. Također, prema predviđenoj proceduri, nalazi su poslati i nadležnom tužiocu i vještaku sudske medicine.

“Za sada, na temelju utvrđenih DNK nalaza, riječ je o stanovnicima prijedorskih naselja Bišćani, Sredice, Čarakovo i Rizvanovići i zatvorenicima prijedorskog koncentracionog logora Keraterm”, kazala je Čengić.

Dodala je da će u narednom periodu biti zakazana i zvanična identifikacija žrtava na koju će biti pozvani preživjeli članovi obitelji.

Čengić podsjeća da je iz masovne grobnice Tomašica ekshumirano 435 žrtava, od toga 275 kompletnih tijela, a riječ je o civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti koji su ubijeni u ljeto 1992. godine na području Prijedora.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Ko sada može ući u Njemačku: Ovo su odgovori na najčešća pitanja

Ulazak u Njemačku iz trećih zemalja je moguć, ali uz određena ograničenja. Trenutno je dvadeset zemalja na njemačkoj takozvanoj...

Možda vas zanima i ovo