Nedjelja, 28 studenoga, 2021

Cerić: Podržavamo rad pravosuđa i tražimo suspenziju za Zubca!

Nemojte propustiti

Cerić kandidat za člana Predsjedništva BiH: Moramo imati funkcionalnu državu

Pozivamo Nezavisni odbor Bosne i Hercegovine, Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH da hitno poduzmu mjere i suspenduju sa dužnosti direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Gorana Zubca nakon što je objavljeno da je Sud BiH potvrdio optužnicu protiv njega, saopćeno je danas iz Press-službe nezavisnog kandidata za Predsjedništvo BiH Mustafe Cerića.

– Ukoliko domaće institucije i nosioci vlasti neće, ili nemaju hrabrosti, to učiniti, onda pozivamo međunarodnu zajednicu i visokog predstavnika da ispune svoju obavezu i spriječe optuženog Zubca da i dalje rukovodi najvažnijom policijskom agencijom u državi – navodi se u saopćenju.

Suspenzijom i smjenom Zubca, koji se tereti za nesavjestan rad u službi, država BiH mora pokazati i odgovoriti na pitanje, kako ističu, da li su svi građani jednaki pred zakonom.

– Pozdravljamo rad pravosudnih organa BiH koji su pokrenuli proces kojim će se utvrditi krivca ili nevinost optuženog Zubca u slučaju reakcije na napad na Predsjedništvo BiH. Ali, dužnost državnih institucija jeste da odmah suspenduju osobu koja se nalazi pod teretom potvrđene optužnice – navodi se u saopćenju.

Press-služba dr. Cerića podsjeća da je i ranije bilo informacija da je direktor SIPA-e Zubac imao diskriminatorski odnos prema pojedinim bošnjačkim policijskim službenicima, te ozbiljne sumnje na povezanost sa ratnim zločnima.

– Nadamo se da će pravosudni organi i državne institucije rasvijetliti sve ove informacije i građanima BiH omogućiti da imaju funkcionalnu policijsku agenciju koja će raditi u korist i štiti državu Bosnu i Hercegovinu. Mi vjerujemo u vladavinu prava koja jedino osigurava mir i spokojstvo svih građana naše zemlje – navodi se u saopćenju, prenosi NAP.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dodik o mogućim sankcijama: Pa šta, ja ih već živim, nisam bio tamo 10 godina

Za Ameriku je rekao da se “ponaša kao kauboj koji razvaljuje Dejtonski sporazum onako kako njoj odgovara” Milorad Dodik, član...

Možda vas zanima i ovo