Ponedjeljak, 25 listopada, 2021

Cerić pozvao Dodika da mijenja retoriku i poštuje Ustav i zakone BiH

Nemojte propustiti

Cerić kandidat za člana Predsjedništva BiH: Moramo imati funkcionalnu državuNezavisni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH dr. Mustafa Cerić smatra “da se Milorad Dodik ponovo koristi oprobanom taktikom napada na druge, kako bi skrenuo pažnju sa problema u vlastitoj avliji”.

Kako se u saopćenju za javnost iz Cerićevog Ureda za odnose s javnoću navodi, u nedostatku odgovora zašto se u manjem bh. entitetu konstantno krše osnovna ljudska prava Bošnjaka, Hrvata i ostalih ne-Srba, Milorad Dodik po ko zna koji put tumači vjeru na način širenja straha i predrasuda od vjere drugoga.

– Ne znam šta i koliko Milorad Dodik zna iz svoje vjere, ali znam da ništa ne zna o islamu, osim predrasude i mržnje. Umjesto što priča o islamu, Milorad Dodik bi se radije trebao pozabaviti nekim drugim pitanjima, kao na primjer, kako što prije izmjestiti pravoslavnu crkvu sa privatnog vlasništva nane Fate – navodi Cerić.

Istovremeno, Cerić naglašava da Milorad Dodik treba da govori o vladavini prava utemeljenom na Ustavu i zakonima države Bosne i Hercegovine, a ne o tome koja mu se vjera sviđa ili ne sviđa, te ističe da Dodik ne bi trebao određivati ko može, a ko ne može biti sudija, ali i da bi se trebao, što prije, javno odreći svoje izjave da “musliman ne može biti sudija”.

– Sve dok to ne uradi, Milorad Dodik ostaje na listi onih koji ne podnose druge i drugačije. Lažni šaptači, domaći i strani, koji ga uvjeravaju da će mu priča o “Političkom islamu” dr. Mustafe Cerića pomoći na izborima, krivo savjetuju Dodika i vode ga pravo u političku propast – poručuje dr. Cerić, te dodaje da Dodikova priča ko od Bošnjaka jeste, a ko nije podoban za srpsku politiku, definitivno više ne pije vode.

Cerić smatra “da je ta Dodikova prenapuhana nadmoć ispuhala, baš kao i njegova politika koja je najviše doprinjela da se Bošnjaci uozbilje i zbiju svoje redove na predstojećim izborima.”

– Bošnjaci se neće miješati u to ko će i kako biti prvi u Srba. To neka Srbi rješavaju između sebe. Dodikova ambicija da se nametne kao jedini i najveći srpski vođa, na način da krši ljudska prava bošnjačke djece, da diskriminira Bošnjake na osnovu njihove vjere, da širi strah kod Srba od bošnjačkog političkog djelovanja baziranog, navodno, na vjeri, te da jezikom mržnje prema Bošnjacima kupuje naklonost Srba, je prošla -navodi Cerić.

Stoga, savjetuje Dodiku da mijenja retoriku, da ostavi Bošnjake i njihovu vjeru, baš kao i bilo koji drugi narod, na miru, te da se prihvati posla za koji je plaćen, a to je da poštuje i brani Ustav i zakone ove zemlje.

– Vrijeme je da se svi okrenemo životnim potrebama ljudi, koji strahuju od nezaposlenosti i neizvjesnosti za sebe i svoju djecu. Mi to možemo ako shvatimo i prihvatimo da svaki čovjek ima pravo na život, vjeru, slobodu, imetak, čast i sve ono što život čini normalnim. To shvataju svi ljudi koji imaju razum, srce i bar malo pameti – poručio je Cerić, saopćeno je iz njegovog Ureda za odnose s javnošću.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Cvijanović poslala žestoku poruku Izetbegoviću: “On želi muslimansku državu”

"Da je Izetbegović sposoban za suživot on bi umjesto što prijeti ratom, sjedio sa drugima i razgovarao kako i...

Možda vas zanima i ovo