Subota, 13 kolovoza, 2022

Čerkez o porastu broja oboljelih od korone, hoće li Krizni štab uvoditi nove mjere

Nemojte propustiti

– Mi već sada bilježimo blago povećanje zaraženih, ali incidenca je još dosta niska i nema nikakvog razloga za bilo kakvom panikom kazao je Čerkez

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva danas će na redovnoj sjednici razmatrati epidemiološku situaciju na području Federacije BiH.

Prema riječima prim. dr. Gorana Čerkeza, pomoćnika Federalnog ministra zdravstva i člana Kriznog štaba, “u mnogim zemaljama Evrope povećava se broj oboljelih od COVID-19, ali je evidentno da i kod nas dolazi do blagog porasta”, piše Faktor.ba.

Najveći broj novooboljelih je u Zeničko-dobojskom kantonu, Hercegovačko-neretvanskom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo, s tim da se najviše PCR testiranja upravo i rade u navedenim kantonima – kaže Čerkez.

Dodaje da je trenutno na bolničkom liječenju 25 osoba, ali je dobra informacija da nijedna osoba nije na respiratoru i invazivnoj mehaničkoj ventilaciji.

– Naglasio bi da najveći broj osoba koje su hospitalizirane nisu potpuno vakcinisane – ističe Čerkez.

Na pitanje, da li će se uvoditi nove mjere, Čerkez je odgovorio “kako najvjerovatnije neće, s obzirom na to da je takva praksa i u evropskim zemljama, pa i u onima koje se trenutno suočavaju sa novim valom novooboljelih”.

– Jako je teško prognozirati kada će taj val doći i kod nas. Pratimo situaciju i onog trenutka kada budemo imali povećan broj inficiranih, obavijestit ćemo javnost. Mi već sada bilježimo blago povećanje zaraženih, ali incidenca je još dosta niska i nema nikakvog razloga za bilo kakvom panikom. Očigledno je da smo se u prethodne dvije godine naučili živjeti s virusom. Rekao bi da je odgovornost na svakome od nas da brine o svom zdravlju. Drugih preporuka za sada nema, osim savjet imunokompromitiranim koji imaju problema sa hroničnim bolestima da prime i četvrtu dozu vakcine, što je i preporuka Stručnog savjetodavnog tijela za zarazne bolesti Federacije BiH – ističe Čerkez, prenosi Faktor.ba.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izetbegović napada: Derivati SDA i ljevičari nisu napravili prodor u RS-u, imaju jednog Vojina Mijatovića

Izetbegović je govorio i o međunarodnoj zajednici za koju je rekao da prečesto ide linijom manjeg otpora na račun...

Možda vas zanima i ovo