Ponedjeljak, 20 rujna, 2021

Čerkez otkrio da li će vakcina protiv korone biti obavezna u BiH

Nemojte propustiti

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez kazao je koliko su građani naše zemlje zapravo daleko od vakcine za novi virus korona.

Kako mnogi svjetski naučno časopisi navode strategija borbe protiv virusa korona podrazumijeva da će vakcinacija biti dobrovoljna, ali da bi osobe koje to odbiju mogle biti kažnjene, na primjer suspenzijom na poslu ili naredbom da ostanu kući i ne izlaze.

– Za sada mi nismo razmišljali da vakcina bude obavezna. Svako će snositi svoj određeni rizik. Činjenica je da mi imamo jasnu strategiju da u prvoj fazi nekih 20 posto stanovništva bude imunizirano odmah i ljudi sa zanimanjima sa najvećim rizikom. To ne znači kraj korone, moramo biti naoružani strpljenjem. Predstoji nam sigurno još minimalno godina dana borbe sa koronom, kazao je Čerkez.

Između ostalog, navodi kako se trenutno govori o narudžbi 50 hiljada vakcina, tako da se može reći da se tokom ove godine naručilo 70 posto vakcina više nego za prošlu.

– Osim vakcine, moram reći da smo razmišljali o još jednoj stvari, o određenom broju testova na osnovu kojih se može diferencirati istog trena da li je gripa ili korona virus. Vakcina za gripu će u BiH stići u novembru. Planiranje smo završili, sada idemo u realizaciju. Vakcina za gripu će ovdje biti u novembru, kazao je Čerkez za N1, dodavši da to nije kasno, jer se kako navodi svake godine otprilike u tom vremenu i nabavi.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Ljubiša Ćosić otvorio dušu: Volim Dodika jer je ljudina, on ne mrzi nikoga, ni naše komšije iz Sarajeva

- Jesam se napio i jesam bio pijan u kafani. Poznat sam kao neko ko voli ljude i veselje....

Možda vas zanima i ovo