Nedjelja, 28 studenoga, 2021

Čerkez otkrio hoće li se kod nas primjenjivati pravilo kao u Austriji

Autor:N1

Nemojte propustiti

Pravilo Austrije da se građani vakcinišu obavezno do 01. februara vjerovatno se uskoro neće primjenjivati kod nas, kazao je Čerkez

Nadležni u BiH po svemu sudeći još uvijek neće posezati za ozbiljnijim mjerema protiv COVID-a 19, ali se razmišlja o uvođenju restriktivnijih mjerama tokom božićnih i novogodišnjih praznika, ali i skijaške sezone. Pomoćnik ministra zdravlja FBiH Zoran Čerkez za N1 kaže kako očekuje da će prije svega pravilo vakcinisan-testiran-prebolio uroditi plodom.

“Epidemiološka situacija u FBiH je pod kontrolom. Možemo reći da smo zadovoljni. Od 20. decembra je predviđeno uvođenje pravila vakcinisan-testiran-prebolio i vjerovatno ćemo ostati na tome. Sigurno da razmišljamo i o novogodišnjim praznicima i mi ćemo već na narednom sastanku Kriznog stožera razmatrati to pitanje i možda čak donijeti najavu određenih mjera, ali one bi se trebale kretati otprilike u okviru pravila VTP”, kaže Čerkez.

Ovo znači da će biti omogućen i doček Nove godine na otvorenom uz pridržavanje ovog pravila i pridržavanja epidemioloških mjera i na zatvorenom i otvorenom, ali se još uvijek sve razmatra. Ove mjere će se primjenjivati vjerovatno i na skijalištima kada počne sezona. ‘Pravilo VTP’ bi se trebalo primjenjivati i na druge sektore početkom naredne godine.

“U velikoj mjeri to bi se moglo prihvatiti kao mjera početka vraćanja u normalni život jer je ona dala rezultate u Evropi, poput Italije i Portugala, one su značajno smanjile prijenost virusa, a i smrtnost je pala”, dodaje Čerkez.

Pravilo Austrije da se građani vakcinišu obavezno do 01. februara vjerovatno se uskoro neće primjenjivati kod nas, jer najavljeno pravilo VTP će prema mišljenju Čerkeza dati rezultat.

“Nadamo se da nećemo morati dolaziti u situaciju uvođenja bilo kakvih obaveznih imunizacija. Da će to ostati na nivou pravila VTP. Mi mislimo da će to biti sasvim dovoljno, da ljudi trebaju da imaju izbor. U ovom trenutku ne treba insistirati na vakcinaciji, već da se određena sigurnost obezbjedi svim građanima i da smanjujemo prijenos virusa”, ističe Čerkez.

Dodaje da se ne planira se ni lockdown.

“Mi smo dužni da zaštitimo zdravlje stanovništva. Ovo uvođenje mjera VTP prevenira”, kaže Čerkez.

 

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Ekspert čiji je tim identificirao novi soj korone: ‘Zabrane koje države sada uvode su dokazano besmislene‘

Naučnici sada vode utrku s vremenom, pokušavajući utvrditi zaobilazi li južnoafrička varijanta postojeća cjepiva. Brojne vlade brzo su reagirale na...

Možda vas zanima i ovo