Nedjelja, 19 rujna, 2021

Čerkez poručuje: “Vakcina neće biti još dugo, ako se situacija pogorša, nije isključeno ni potpuno zatvaranje gradova, regija…”

Nemojte propustiti

– Sve mjere su uvijek u opciji. Mogu biti restriktivne ukoliko dođe do povećanja. Mjere mogu biti i u smislu lockdowna na lokanim nivoima, to ne znači zatvaranje svega, ali zatvaranje regija, zatvaranje gradova, zatvaranje dijelova nekih mjesta moguće je ukoliko budemo imali taj nekontrolisani prijelaz da ga ne bismo proširili – kazao je Čerkez

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva i član Kriznog štaba Goran Čerkez u razgovoru za portal „Slobodna Bosna“ govorio je o epidemiološkoj situaciji u zemlji, te najavio nove moguće mjere ukoliko se situacija pogorša. Prenosimo dijelove razgovora:

Kakva su Vaša predviđana, hoće li uskoro doći do pada broja zaraženih u BiH?

– Mi ne očekujemo neki pad koji bi se trebao desiti. Voljeli bismo da stabilizujemo situaciju u Hercegovini u narednih tridesetak dana da bismo mogli razmišljati o stabilnijem ulasku u jesen. Znamo koji su uzroci bili u Sarajevu povećanog broja zaraze. Ne očekujemo neki generalni lockdown, ali ne treba nikada isključiti da na lokalnom nivou dođe do restrikcija ako dođe do iznimno velikog broja slučajeva zaraze.

Moramo znati da imamo limitirane resurse kada je zdravstveni kadar u pitanju i uvijek moramo računati na to.

Vidjeli ste da BiH ima tri-četiri puta manju smrtnost u odnosu na evropske zemlje upravo zato što smo blagovremeno donosili mjere.

Taj isti lockdown smo uveli na vrijeme pa nismo doživjeli ono što su imali Španija, Italija, Belgija, Francuska, i nismo imali toliku smrtnost. Mi želimo i u narednom periodu da možemo efikasno kroz bolnički sistem da djelujemo i odgovaramo na ovu krizu. Očekujemo pomoć i drugih službi, posebno inspekcija i MUP-a, ali i samih građana.

Očekujemo i poštivanje mjera, jer ako budemo stvarno poštivali mjere, onda može doći do nekih popuštanja u kontekstu broja ljudi, ali u ovakvim situacijama koje sada imamo, to je teško očekivati.

Foto: Fena

Kakve su prognoze u svijetu?

– Moramo biti naoružani strpljenjem, jer ova kriza će sigurno, prema predviđanjima naučnika i Svjetske zdravstvene organizacije, trajati još najmanje godinu dana. Vakcine se očekuju tek u narednoj godini. Dok budu distribuirane, dok budu aplicirane, trebat će vremena.

I u prvoj fazi će biti samo određeni broj stanovništva obuhvaćen vakcinom. Sigurno je dug period borbe pred nama, a u isto vrijeme vidimo da se enormno povećava zaraženost, pa čak neke evropske zemlje se polako zatvaraju.

Ukoliko dođe do povećanja broja oboljelih, kakve su još mjere moguće?

– Sve mjere su uvijek u opciji. Mogu biti restriktivne ukoliko dođe do povećanja. Mjere mogu biti i u smislu lockdowna na lokanim nivoima, to ne znači zatvaranje svega, ali zatvaranje regija, zatvaranje gradova, zatvaranje dijelova nekih mjesta moguće je ukoliko budemo imali taj nekontrolisani prijelaz da ga ne bismo proširili. Također, i mjere ulaska u BiH, ukoliko dođe do pogoršanja, ne treba isključiti. Bez obzira na sve kritike, Bosna i Hercegovine je uvijek javnost obavještavala o stvarnom stanju, to je jako bitno i nikad nismo uljepšavali stanje, čak i ako gledamo regiju, meni se čini da BiH puno više poštuje mjere od mnogih država u regiji. Mjere koje smo mi donijeli, sada mnoge države usklađuju, odnosno donose mjere koje su slične našima, pa čak i susjedna Hrvatska. Limitiranje broja ljudi u zatvorenim prostorima je palo na 50, kao što je i kod nas mjera.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Kako je jedna porodica napravila čudo usred Bosne: Njihov luksuzni dizajnerski namještaj postao je svjetski hit

Posebnost Artisan proizvoda, naglašavaju naši sugovornici, u ručnom je radu. Nakon što komad drveta izađe iz strojne obrade, sve...

Možda vas zanima i ovo