Subota, 27 studenoga, 2021

Čerkez se buni: ‘Prerano je ukinut policijski sat, bit će puno kontakata u večernjim satima’

Nemojte propustiti

Čekrez je prokomentirao i objašnjenje Federalnog štaba civilne zaštite da su o ukidanju policijskog sata odlučli epidemiolozi.

Nakon što je u Federaciji Bosne i Hercegovine Federalni štab civilne zaštite ukinuo policijski sat s obrazloženjem da je to odluka epidemiologa, Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva za Faktor je kazao da je ukidanje policijskog sata preuranjeno.

Dodaje da o tome nisu raspravljali ni federalni epidemiolog Sanjin Musa, kao ni Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

– Mjere za starije osobe i djecu do 18 godina, kao i zamjena karantina s drugom mjerom ograničenja kretanja, smatramo da su u ovom trenutku prilagođene i adekvatne mjere i one su donesene na prijedlog Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva. Policijski sat je mjera koja nije donesena na naš prijedlog i u ovom trenutku nije bila ni raspravljana kao takva. Donesena je isključivo po odluci Kriznog štaba civilne zaštite. Smatram da je mjera ukidanja policijskog sata preuranjena, jer u ovo vrijeme može doći do velikih kontakata u večernjim satima između ljudi i sigurno predstavlja određen javno-zdravstveni rizik – upozorava Čerkez.

Čekrez je prokomentirao i objašnjenje Federalnog štaba civilne zaštite da su o ukidanju policijskog sata odlučli epidemiolozi.

– Ja ne znam da li je neko učestvovao od epidemiologa. Ja govorim o Kriznom štabu Federalnog ministarstva zdravstva gdje su i Sanjin Musa i Davor Pehar, i mi nismo o tome diskutovali. Ja nisam prisustvovao sjednici Štaba CZ i mogu samo reći da Federalno ministarstvo zdravstva, odnosno, njegov Krizni štab nije preporučio tu mjeru. Mi smo smatrali da su dovoljne danas donesene mjere koje se tiču osoba mlađih od 18 i starijih od 65 godina, kao i zamjena karantina samoizolacijom – rekao je Čerkez za Faktor.ba.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Gorica Dodik poručila Drašku Stanivukoviću: Doći će snimak na red

"Termin rušenja 'Kajak terase' je subota u 15 sati. Naša misija je vratiti našim građanima i Banjoj Luci sve...

Možda vas zanima i ovo