Subota, 16 listopada, 2021

Češki turista preživio napad polarnog medvjeda

Nemojte propustiti

polarni medoČeški turista pretrpio je lakše povrede u napadu polarnog medvjeda u šatoru na arktičkom ostrvu Svalbard, kod Norveške, uoči potpunog pomračenja Sunca, koje je privuklo hiljade posjetilaca.

Jakub Moravec, koji je kampovao sa još pet turista na skijaškoj turi, prebačen je helikopterom u bolnicu u Longjerbijenu, glavnom naselju na Svalbardu. On je zadobio povrede ruke, lica i grudi.

Moravec /37/, koji je prebačen u bolnicu, rekao je televizijskoj stanici da je ugledao medvjeda kada se probudio i da je pokušao da se odbrani. On je dodao da je medvjed pobjegao kada je njegov kolega pucao i ranio ga.

Spasilački timovi kasnije su ubili životinju, koja je uspjela da probije ogradu oko kampa.

Moravec je rekao da je strah osjetio tek kasnije, a da je u samom suočavanju sa životinjom samo mislio na to kako da sačuva glavu.

Svalbard, oko 1.300 kilometara od Sjevernog pola, i Farska Ostrva su jedina mjesta na planeti odakle će se sutra moći vidjeti kako Mjesec u potpunosti zaklanja Sunce.

Djelimično pomračenje biće vidljivo u dijelovima Afrike, Evrope i Azije.

Vlasti Svalbarda upozorile su turiste na opasnost od medvjeda i niskih temperatura od oko minus 18 stepeni Celzijusovih. Ovaj arhipelag očekuje oko 2.000 posjetilaca tokom pomračenja, dok će Farska Ostrva da ugoste oko 10.000 ljudi.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sramotan snimak: Žena histerično šamarala dijete u kolicima

SRBIJA - Na videu koji je zgrozio i šokirao sve one koji su imali prilike da ga vide, vidi...

Možda vas zanima i ovo