Petak, 30 srpnja, 2021

“Četničkom vojvodi Nikoliću nije mjesto u Srebrenici”

Nemojte propustiti

Čuveni srbijanski sociolog, istraživač genocida, pisac i predavač Janja Beč – Neumann boravi u Sarajevu, gdje će održati predavanje o temi Srebrenica – mapiranje genocida i postgenocidno društvo.

Tema javnog časa, koji organizuje FAMA Metodologija u partnerstvu sa Kulturom sjećanja i uz podršku Ambasade Velike Britanije u BiH je 12 aspekata genocida u Srebrenici o kojima će 28. maja govoriti brojni priznati stručnjaci.

Janja Beč – Neumann održat će predavanje o temi Srebrenica – mapiranje genocida i postgenocidno društvo.

“Radim izuzetno tešku temu, ne radim aranžiranje cvijeća niti se bavim time koja je šminka bolja. Radim sa društveno ekstremnim situacijama masovnog ubijanja kao što je genocid. Ljudi, prije svega, ne žele uopće slušati o tome. Ustvari, slušaju do nekog nivoa da dobiju informaciju, jer svako ima otpor prema bolu. Moj je cilj da u ljudima probudim ljudskost, odnosno da ih izvučem iz glupavosti”, rekla je Beč – Neumann, koja kaže da među Srbima poricanje genocida može trajati čitav vijek.

“U Srbiji postoji mnogo pojedinaca koji su marginalizirani, prećutani i kojima se ne daje prostor u medijima, a koji žive u potpuno neprijateljskom okruženju u kojem su oni izdajnici, bez podrške”, kaže srbijanski sociolog.

O Dodiku misli sve najgore, rekavši da je irelevantan, obični provokator i prodavač magle od čega živi, dok odluku srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića, koji je jedini predsjednik iz regiona koji je odbio doći na obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici, kaže:

“Pa kako može četnički vojvoda doći u Srebrenicu? Kako da Nikolić dođe, kad je on u tome učestvovao. On može za tri godine ili tri mjeseca da bude priveden jer ima elementa za optužnicu protiv njega.”

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od ovog vikenda nova pravila za ulazak u Njemačku?

"Pojačanim putovanjem rizikuje se da se taj trend preokrene”, navodi se u dokumentu Ministarstva. Svi putnici koji dolaze u Njemačku...

Možda vas zanima i ovo