Srijeda, 16 lipnja, 2021

Četrdeset godina Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj: Događaj o kojem će se dugo pričati u dijaspori

Nemojte propustiti

Armin Muzaferija je ovim povodom održao zapažen nastup, a svojom interpretacijom sevdalinki i ilahija izazvao je posebne emocije među posjetiocima.

Centralna manifestacija kojom je obilježeno četrdeset godina postojanja Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNJ) održana je pred nekoliko hiljada posjetilaca u Münchenu, a ovom prilikom obilježeno je i 25 godina Mešihata IZBNJ i predstavljen je CD-a ilahija i kasida horova IZBNJ.

Domaćin ovog jedinstvenog događaja bio je medžlis Bayern na čelu sa Izetom efendijom Bibićem. U višesatnom programu brojnim posjetiocima obratili su se i Pašo ef. Fetić muftija IZBNJ, hafiz Benjamin efendija Idriz, kao i specijalni gosti iz BiH- hafiz Mensur efendija Malkić (direktor GHb medrese), hafiz Aziz Alili, te Armin Muzaferija.

Muzaferija je ovim povodom održao zapažen nastup, a svojom interpretacijom sevdalinki i ilahija izazvao je posebne emocije među posjetiocima.

– Drago mi je da sam bio dio ove lijepe noći u Njemačkoj. Hvala organizatorima na pozivu i što sam sa svojim saradnicima pomogao u organizaciji manifestacije o kojoj će se sigurno dugo pričati u dijaspori. Posebno me raduje što sam bio dio jedinstvenog projekta izrade prvog zajedničkog CD-a ilahija i kasida Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, što je odličan primjer kako se njeguje i čuva naše kulturno nasljeđe. Sretan sam da se ilahije njeguju ne samo u BiH, nego da i naša dijaspora ima svijest i da naša omladina radi na očuvanju i njegovanju ilahija – kazao je Muzaferija.

U programu čiji je moderator bio Fikret Hodžić učestvovali su horovi džemata Penzberg, Fedžr, Mannheim, hor Aynur (džemat Nürnberg), „Zumbul“ (džemat Ulm), „Ilhan“ (džemat Saarbrucken), „Hidaje“ – džemat Hidaje Munchen, „Bulbuli“ (džemat Kirchheim unter Teck), Hor “Nur” iz džemata Tevhid i „Bejan“.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Beograđani o gestu Vlade KS: I sa vaučerom i bez, imam u planu da idem za Sarajevo i da obilazim Bosnu

Ne treba mi vaučer. I sa vaučerom i bez, imam u planu da idem za Sarajevo i da obilazim...

Možda vas zanima i ovo