Nedjelja, 16 svibnja, 2021

Četverodnevni susret mladih teologa: Upoznavanjem drugih vjera prevazići predrasude

Nemojte propustiti

Učesnici osmih Susreta mladih teologa BiH posjetili su danas Staru pravoslavnu crkvu na Baščaršiji gdje im je paroh sarajevski Vanja Jovanović govorio o historijatu ovog vjerskog objekta i vjerskim običajima.

Foto: Mirsad Muratović
Foto: Mirsad Muratović

Crkvu na Baščaršiji posjetili su studenti Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, Katoličkog bogoslovnog fakulteta i Franjevačke teologije, te Fakulteta islamskih nauka iz Sarajeva.

Asistent na ovom projektu Međureligijskog vijeća (MRV) BiH Marija Ćelan ocijenila je da su ovakvi susreti studenata različitih religija od neprocjenjive vrijednosti za suživot i povjerenje među ljudima različitih vjera i kulture na ovim prostorima.

“Veoma je bitno da se otvorimo prema drugim mogućnostima, s obzirom na to da živimo na području gdje je različitost naša svakodnevica. Ako nema suživota i ljudskosti među ljudima koji dijele ovaj prostor onda je sve besmisao”, istakla je Ćelanova.

Student Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta iz Foče Damjan Damjanović smatra da je ovaj projekat veoma interesantan, jer su mladi zapostavljeni u svim segmentima društva, pa i u religiji. On je dodao da im ovo iskustvo daje priliku da pokažu drugima da mogu da se druže.

Student Franjevačke teologije Nikola Katava istakao je da vjera nije nešto isključivo, zbog čega je važno da jedni od drugih uče i razmjenjuju iskustva, te da se izjednače u temeljnim vrijednostima.

Tarik Gušić sa Fakulteta islamskih nauka rekao da je posebno zanimljivo što su ove godine tema susreta običaji u vjerskim tradicijama, te da se u razgovoru pokazalo da učesnici imaju više dodirnih tačaka nego razlika.

U okviru ovog susreta mladi teolozi jutros su boravili u Katoličkom bogoslovskom fakultetu, dok će sutra posjetiti Sinagogu i Begovu džamiju.

Oni su juče posjetili i vjerske objekte u Foči, a susreti će biti nastavljeni i u subotu u Mostaru.

Četvorodnevni susret mladih teologa organizuju MRV BiH i Fondacija “Konrad Adenauer”.

(Srna)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dijaspora zavrnula pipu: U Bosnu i Hercegovini lani stiglo skoro pola milijarde maraka manje

Ekonomista Admir Čavalić je kazao da su ovakvi rezultati sasvim očekivani te da su stručnjaci prošle godine najavili upravo...

Možda vas zanima i ovo