Petak, 26 veljače, 2021

Četvorka postaje trojka: Ko je nezadovoljan odnosom i napušta koaliciju?

Nemojte propustiti

Dodik razgovorao sa Schmidtom, kandidatom Njemačke za visokog predstavnika u BiH

U telefonskom razgovoru sa Schmidtom, Dodik je podsjetio na stav iz entiteta Republika Srpska da je “potrebno zatvoriti Kancelariju...

Žustra rasprava u Parlamentu: Helez i Vulić o Miloradu Dodiku

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta vode žustru raspravu o inicijativi za smjenu ministra pravde BiH Josipa Grubeše, koju je podnijelo...

Dodik po kratkom postupku: “BiH će tužiti COVAX ako probiju rok za isporuku vakcina”

"Bosna i Hercegovina zahtijeva da COVAX počne isporučivati što je prije. Ako se probije rok, BiH će tužiti program",...

Ponedjeljak neradni dan u FBiH: Obilježava se 1. mart – Dan nezavisnosti BiH

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavještava javnost da u skladu sa Zakonom o proglašenju 1. marta Danom...

Da se nešto događa unutra Četvorke moglo se iščitati i iz izjava predsjednika NIP-a Elmedina Konakovića koje je dao u razgovoru sa Bakirom Hadžiomerovićem u Politbirou.

Koncept Četvorke u Sarajevu vrlo brzo mogao bi postati trojka, a prema informacijama koje ima Novinska agencija Patria Nezavisna bosanskohercegovačka lista Ibrahima Hadžibajrića izlazi iz cijele priče.

Izvori Patrije tvrde da već mjesecima načelnik Starog Grada Hadžibajrić nije zadovoljan odnosima ostalih partnera prvenstveno Naroda i pravde, Naše stranke i SDP BiH. Hadžibajrićev NBL bio je dio Četvorke iako u Skupštini KS nema nijednog zastupnika. Fahrudin Pecikoza prešao je u SBB, a Amra Junuzović Kaljić prvo je bila samostalni zastupnik nakon izlaska iz NBL, a zatim se pridružila Narodu i pravdi.

Hadžibajrićev NBL nije sjajno prošao ni u gradskim općinama, a vijećnike ima u Starom Gradu što i jeste baza ove stranke i u Novom Sarajevu. Izborni prag nije prošao u Novom Gradu i Centru. U Gradsko vijeće prošao je samo jedan vijećnik NBL-a iz Starog Grada što ne može utjecati na izbor gradonačelnika Bogića Bogićevića. NIP, Naša stranka i SDP BiH imaju 16 vijećnika, a pridružio im se i vijećnik Platforme za progres Željko Majstorović.

Da se nešto događa unutra Četvorke moglo se iščitati i iz izjava predsjednika NIP-a Elmedina Konakovića koje je dao u razgovoru sa Bakirom Hadžiomerovićem u Politbirou. Na pitanje da li je moguća saradnja Četvorke sa SBB-om i DF-om, Konaković je kazao:

“Ovdje će ključni proces voditi SDP, NiP i Naša stranka. SDP je trenutno lider ove koalicije, po statusu i broju glasova. Dakle, SDP je najjača stranka. Mi ćemo liderisati ovaj proces, ove tri stranke će okupljati druge stranke oko ove koalicije. Nema velike ljubavi između SBB i NiP-a, možda se i sudaramo ideološki. Ali, to će okupljanje opozicije biti. Ubijeđen sam za DF da oni ne smiju i neće nikada. SBB, ukoliko bude spreman i izrazio želju, oni će vjerovatno imati još ovaj period testni od godinu dana, pa će se ta pozicija definirati”, rekao je Konaković.

Indikativno je da je SBB podržao formiranje nove Vlade KS iako zvanično nije dio vlasti. Da li će SBB ubrzo zamijeniti NBL u Četvorci pokazat će se vrlo brzo.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Branislav Borenović nije štedio lidera SNSD-a: Bosna i Hercegovina nastavlja put prema NATO-u, Dodik je to prihvatio i neka prestane pričati gluposti

- Odavno nisam čuo veću glupost. Pa je li stvarno neko misli da Putin šalje godišnji plan u NATO...

Možda vas zanima i ovo