Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Četvrti dan rata u Ukrajini: Ruske trupe su ušle u Harkov, ubijeno dvoje djece

Autor:Patria

Nemojte propustiti

Četvrti je dan ruske invazije na Ukrajinu. Tokom noći su krenuli novi žestoki napadi u okolici Kijeva. Najžešće borbe vode se u gradu Vasilkivu, 30-ak kilometara južno od Kijeva. U gradu je pogođeno veliko skladište nafte, dok je u Harkivu, prema pisanju ukrajinskih medija, pogođen plinovod.

Zapadne zemlje uvele su nove sankcije Rusiji. Neke banke isključene su iz SWIFT-a, globalnog sistema plaćanja. Najavili su i da će paralizirati imovinu ruske centralne banke, a ruskim oligarsima bit će zabranjeno korištenje finansijske imovine na europskim tržištima.

Ured visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava (OCHCR) objavio je da je do sada u zemlji bilo najmanje 240 civilnih žrtava, uključujući najmanje 64 smrtna slučaja.

Upravo se čita:  Dva američka bombardera sutra će prelijetati gradove BiH, evo i zbog čega

08:12 Oglasile su se i uzbune za zracni napad i u gradu Sumi. Stanovnistvo pozvano da potrži skloništa.

07:35 Velika kolona ruskih vozila probija se u grad Sumi sa strane Himproma, javlja vojna uprava Ukrajine.

Civili se mole da budu na sigurnom mjestu, da ne izlaze bez potrebe i da se klone prozora.

07:34 Guverner Harkova izvještava da se unutar grada vode teške borbe.

06:51 Kijev je pod kontrolom ukrajinskih vojnih i teritorijalnih odbrambenih snaga.

Mykola Povoroznyk, prvi zamjenik načelnika gradske državne uprave Kijeva, kaže da je tokom noći došlo do nekoliko sukoba sa diverzantima.

06:49 Ruske trupe su ušle u Harkov.

Upravo se čita:  Inspektori apeluju na bh. građane: Prijavljujte nepravilnosti u cijenama!

„Došlo je do napretka u lakoj opremi, uključujući i centralni deo grada“, saopštio je predsednik regionalne državne administracije Harkov Oleg Sinegubov, javlja Kyiv Independent.

Lokalna stanovništvo pozvano da ostanu u skloništima.

06:28 CNN javlja da je šestogodišnji dječak poginuo u unakrsnoj vatri na zapadu Kijeva ranije večeras. On je najmlađa žrtva rata do sada.

CNN je citirao izvješće bolnice Okhmatdyt. U napadu je ranjeno i dvoje tinejdžera i troje odraslih. Podsjetimo, Rusija je pokrenula napad na dječju onkološku bolnicu Okhmatdyt ranije tokom večeri.

06:27 Ukrajinske službe javljaju da je jedna žena ubijena u granatiranju stambene zgrade u Harkivu. Radi se o deveterospratnci.

Upravo se čita:  Dobre vijesti: Danas isplata uvećanih penzija u FBiH

U podrumu zgrade u trenutku napada skrivalo se 80 osoba. Svi su spašeni.

6:31 Šest ljudi, uključujući sedmogodišnju djevojčicu, poginulo je u ruskom granatiranju gradića Okhtyrka u oblasti Sumi, rekao je guverner Dmitrij Živicki, prenosi Kyiv Independent.

6:26 Hakerska skupina Anonymous tvrdi da je onesposobila web stranicu čečenske vlade 12 sati nakon što je regija koja je saveznik Rusije rekla da šalje vojnike u Ukrajinu.

6:25 Ministarstvo odbrane Litvanije objavilo je u tweetu rano jutros da je vojna pomoć iz te baltičke zemlje stigla u Ukrajinu.

“Pošiljka litavske vojne pomoći stigla je u Ukrajinu. Litva će nastaviti pružati potporu našem dragom prijatelju Ukrajini!”, objavljeno je.

Pročitajte još

Izdvajamo

Ismet nakon udara groma u njegovom dvorištu: ‘Kao da me Tajson udario’

Igrom slučaja, zabilježio je udar groma. Pogodio je u suncobran u bašti, na oko metar i po od mjesta...

Možda vas zanima i ovo