Petak, 14 svibnja, 2021

Organizator Čevljanske koride nakon povratka iz Japana – Japanci zele snimati dokumentarni film o bh. koridama

Nemojte propustiti

Tokom posjete obišao je nekoliko vlasnika bikova i uručili su im počasne članske karte našeg saveza.

Besim Gljiva, predsjednik Saveza klubova uzgajivača i ljubitelja bosanskih bikova BiH (SKUBB BiH), vratio se iz dalekog Japana, a razlog njegovog putovanja u Zemlju izlazećeg sunca je više nego zanimljiv.

Naime, on je na daleki put išao na poziv grada Isena, koji je poznat kao jedino mjesto u kojem se u ovoj zemlji održavaju borbe bikova.

– Potpisali smo sporazum o gradu domaćinu sa Olimpijskim i Paraolimpijskim Komitetima BiH i Udruženjem uzgajivača bikova BiH, kao i o implementaciji različitih projekata razmjene, povodom održavanja Olimpijskih i Paraolimpijskih Igara u Tokiju 2020. godine. Ceremoniji je prisustvovao i naš ambasador u Japanu Siniša Berjan i veliki broj važnih ljudi iz sportskog i političkog života Japana – kaže Besim Gljiva.

Gradonačelnik Isena Akira Okubo je srdačno dočekao gosta iz BiH, zajedno sa lokalnim stanovništvom koje će navijati i pružati podršku bh. sportistima tokom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju sljedećeg ljeta.

– Grad Isen poznat je po dugovječnosti svojih stanovnika i visokoj stopi nataliteta u Japanu. Oni će biti grad domaćin za sportiste iz Bosne i Hercegovine. Grad će nastaviti razvijati odnose sa BiH kroz unaprijeđenje međusobnog razumijevanja i prijateljstva. Boravak u Japanu je poseban doživljaj i nešto jedinstveno. Uređena zemlja na poseban način i u nekim stvarima sve je pomalo nestvarno. Nakon kratkog boravka u Tokiju, otputovali smo na otok Tokunoshima koji je udaljen 3.000 km od Tokija i na kojem se nalazi Isen. Stvarno moram istaći nevjerovatno gostoprimstvo. Od dočeka na malom aerodromu na otoku do našeg povratka domaćini su bili preljubazni. Pripremili su razne priredbe u čast našeg dolaska, spremali nam svoja tradicionalna jela – kaže Gljiva.

Tokom posjete obišao je nekoliko vlasnika bikova i uručili su im počasne članske karte našeg saveza.

– Organizirali su koridu u čast našeg dolaska, i uživali smo u borbama bikova. Naravno, naši domaćini su se raspitivali za naše koride o kojima žele snimiti i dokumentarni film. Posebno su oduševljeni organizacijom našeg saveza koji je multietnički i djeluje na prostoru cijele BiH. Japanci su predložili da za dvije godine organiziraju širi samit država koje u svojoj tradiciji baštine natjecanje u borbama bikova. Posebnu zahvalnost dugujemo gospođici Hiroko Hisata, predsjednici sekretarijata olimpijskog komiteta Japana, koja nas je vodila kroz ovu cijelu misiju, ambasadi BiH u Japanu i ambasadoru Siniši Berjanu. Ne smijem zaboraviti ni prvog sekretara ambasade Japana u BiH Saitu Atsushi koji nam je cijelim putem bio u ulozi prevodioca – kaže Gljiva.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nedeljko Čubrilović uzvraća Bakiru Izetbegoviću: “Da li je rješenje to što SDA predlaže, da smo genocidaši, da smo genocidna tvorevina…”

Na upit da li očekuje da zakon o zabrani negiranja genocida biti nametnut do kraja mandata Valenzina Inzka, Čubrilović...

Možda vas zanima i ovo