Ponedjeljak, 27 rujna, 2021

Chavezova smrt podigla cijenu nafte

Nemojte propustiti

Tokom 14-godišnje Chavezove vladavine, proizvodnja nafte u Venecueli je značajno pala zbog manjka ulaganja u nova istraživanja, a analitičari smatraju da bi do zaokreta u proizvodnji nafte moglo doći tek po izboru novog lidera

nafta busotina

Cijena sirove nafte jutros je blago porasla, nakon vijesti o smrti venecuelanskog predsjednika Huga Chaveza.
Nafta za orijentacionu isporuku u aprilu je, u elektronskom poslovanju na newyorkškoj berzi, porasla za 20 centi, na 91,02 dolara za barel, prenosi AP.

Tokom 14-godišnje Chavezove vladavine, proizvodnja nafte u Venecueli je značajno pala zbog manjka ulaganja u nova istraživanja, a analitičari smatraju da bi do zaokreta u proizvodnji nafte moglo doći tek po izboru novog lidera.

– Problem u Venecueli će nesumnjivo pogoditi tržišta, ali bi se tržište moglo brzo izboriti s tim, rekao je glavni analitičar kompanije “CMC Markets” iz Sydneyja, Ric Spooner, i dodao da Venecuela i dalje posjeduje velike zalihe, uz razumno visoke cijene, koje su u skladu s aktuelnim odnosom zaliha i tražnje.

Evropska marka “brent”, koja se koristi za određivanje cijena različitih tipova inostrane nafte, porasla je za 33 centa, na 111,94 dolara za barel.
(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Pitanja koja postavljaju popisivači u Hrvatskoj šokirala sve

"Triput sam prošao popisni upitnik uvjeren kako su mi neka pitanja promakla", govori Splićanin koji se brine o sinu...

Možda vas zanima i ovo